Inside Granen & Grondstof

Week 22: graanprijzen zakken iets terug

1 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De tarwenotering op de Matif in Parijs daalde afgelopen week weer iets. Ook de maïs- en sojanoteringen zakten iets terug. Toch zijn er nog genoeg prijsondersteunende factoren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De droogte in het Zwarte Zeegebied blijft een belangrijke prijsondersteunende factor. De wintertarweoogst van Oekraïne wordt door bronnen op 24 miljoen ton geraamd, tegen 25,4 miljoen ton in 2017. Dit terwijl de Russische oogst op ongeveer 58 miljoen ton wordt geschat, vergeleken met 64,3 miljoen ton vorig jaar.

Ook de droogte in Australie baart analisten zorgen, al wordt daar nu wel regen verwacht. Op de CBoT in Chicago toont de tarweprijs ook een kleine daling. Dit heeft te maken met verwachte regenval in de Amerikaanse Plains.

Goede conditie Europese tarwe
De conditie van de granen in Europa is over het algemeen uitstekend. In Frankrijk wordt de conditie van zachte tarwe op 80% uitstekend geschat. De Europese Commissie raamt de zachte tarweoogst op 140,2 miljoen ton per eind mei, vergeleken met 141,8 miljoen ton in 2017.

Toch liggen de tarwenoteringen relatief hoog, mede door de tegenvallende oogstverwachtingen. Dit had ook deze week invloed op de regionale beurzen. Zo verhoogde de granenbeurs in Groningen de notering voor tarwe met €4 per ton. Ook Middenmeer noteerde €3 hoger. De regionale tarwenoteringen liggen daarmee rond de €175 per ton.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs zakte deze week iets terug.

Daling maïsvoorraad
De maïsnoteringen laten een kleine daling zien, dit na een stevige stijging. Dit komt door de goede omstandigheden van de maïs in de Verenigde Staten. Het International Grains Council (IGC) verwacht een wereldwijde maïsoogst van 1.045,9 miljoen ton (bij een verbruik van 1.097,9 miljoen ton). De verwachting is daardoor dat de theoretische wereldvoorraad met 43,0 miljoen ton zal dalen tot 256,4 miljoen ton.

De sojabonennoteringen bleven stabiel, ondanks hernieuwde dreigingen van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Brazilië blijft investeren in de sojabonentransport. Dat is ook nodig, omdat de Braziliaanse export van soja en maïs tussen 2010 en 2017 is gestegen met 145%, tot 97 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden