Inside Granen & Grondstof

CZAV houdt tarweprijs in granenpool gelijk

11 Juni 2018 - Niels van der Boom

Ondanks een lagere markt heeft de zuidelijke akkerbouwcoöperatie CZAV een gelijk resultaat gescoord in hun granenpool voor voertarwe. De uitbetaalprijs voor baktarwe ligt iets lager. Voer- en brouwgerst hebben het opvallend goed gedaan in pool.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto-uitbetaalprijs voor voertarwe komt bij CZAV uit op €145 per ton, exact hetzelfde resultaat als in de granenpool voor oogst 2016. De prijs voor maal- en zomertarwe ligt met €148 per ton €3 hoger. Daarmee is het verschil, ten opzichte van vorig seizoen, iets kleiner. Baktarwe komt met een verschil van €2 iets lager uit (€152 per ton). Regionaal geteelde Tritiko-tarwe maakt €158 per ton.

De genoemde prijzen voor bak- en maaltarwe gelden voor een hectolitergewicht van minimaal 76. Voor baktarwe geldt een eiwitpercentage vanaf 12,5%. De baktarweprijs is inclusief eiwittoeslag.

166

euro

per ton betaalt CZAV voor brouwgerst

Gerstprijzen
CZAV scoort zeer goed met hun uitbetaalprijzen voor brouw- en voergerst. Die eerste komt uit op €166 per ton. Voergerst behaalde een resultaat van €141 per ton, vorig jaar was dat €131 per ton voor alle gerst. De coöperatie heeft hun ontvangen zomergerst als brouwgerst af kunnen zetten. Hierdoor is een premie van €25 per ton behaald.

Rien Fieman, hoofd granen bij CZAV, zegt alles uit de markt te hebben gehaald wat erin zat. Ondanks beperkte kansen is het bedrijf tevreden met de eindprijzen. "Een paar jaar hebben we geen brouwwaardige gerst af kunnen zetten", vult adjunct-directeur Ko Francke aan. "Afgelopen jaar was dat wel het geval. Dit verklaart het hogere resultaat van de gerst. Dit jaar zetten we wederom in op brouwgerst en focussen daarom 100% op het ras Planet. Die staat als beste bekend. We spannen ons maximaal in om een brouwwaardig product te kunnen leveren."

Goede opbrengsten
In het werkgebied van CZAV is dit seizoen meer zomergraan gezaaid, als gevolg van de natte herfst. "Zomergerst heeft dit goedgemaakt, maar is wel laat gezaaid", weet Francke. "Lokaal is veel regen gevallen. In de gewassen die in het voorjaar gezaaid zijn (zoals suikerbieten en uien), heeft dit voor problemen gezorgd. Sommige aardappelpercelen zijn zelfs 2 keer gepoot. Voor de wintergranen is de regen ideaal geweest. De bloeiperiode komt ten einde en is droog verlopen. Voor de vulling, afrijping en oogst zijn ook goede omstandigheden nodig. De voorbereidingen voor de oogst zijn getroffen. We verwachten de eerste wintergerst eind deze maand."

Francke merkt dat het totale graanareaal iets is afgenomen, waardoor het te collecteren volume waarschijnlijk ook lager ligt. "De tarweprijs zou aanzienlijk hoger moeten liggen voor een positief saldo, waardoor het areaal groter wordt", weet hij. "Dit is voor veel zaken goed. Denk aan de bodemvruchtbaarheid, maar ook het rendement van andere gewassen die zich meten aan het saldo van tarwe."

Lokale voergrondstoffen
"We blijven ons inzetten om het saldo te verhogen en het vinden van gelijkwaardige alternatieven. Zo loopt er een behoorlijk project met winter- en zomerveldbonen. Ook is er een project met sojabonen. De veldbonenteelt kennen we nog van eind jaren ‘80. De teeltkennis moeten we weer in de vingers krijgen, net als de afzet. Dit kan wanneer de politiek hier beleid op voert. Met een regel dat een bepaald aandeel van de voergrondstoffen lokaal moet zijn verbouwd. Is er geen financiële stimulans, dan blijft het saldo matig."

Het Tritiko-project is dit jaar gestopt. In plaats daarvan kan CZAV nu tarwe van Veldleeuwerik-telers apart collecteren en vermarkten. "Het gaat om speciale rassen. Akkerbouwers zijn hiervoor benaderd", legt Francke uit. "Is de kwaliteit goed, dan geldt een premie op de prijs. Zo blijven we zoeken naar niches die een extra inspanning belonen. De gehele keten moet dit echter dragen en de meerwaarde inzien. Bij Tritiko-tarwe was dat niet langer het geval."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden