Inside Granen & Grondstof

Sojaprijs op laagste niveau sinds augustus 2017

13 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De sojaprijzen blijven sterk dalen. De notering op de CBoT (Chicago) beweegt op het moment op het laagste punt sinds augustus 2017. Daarbij spelen 2 factoren een rol: de goede weersomstandigheden en de spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en belangrijke handelspartners (zoals China en Canada).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er moet bij de dalende prijs voor sojabonen wel aangetekend worden dat de prijs van een hoog niveau komt. Halverwege mei werd er nog ruim $380 per ton betaald, maar inmiddels wordt er zo’n $350 per ton betaald. De prijs is daarmee echter nog wel hoger dan in de voorgaande jaren in dezelfde periode.

In de VS lijkt alles op rolletjes te lopen, wat betreft soja dan. De inzaai gaat vlot en is zelfs al bijna afgerond. Ook de groeiomstandigheden zijn ideaal. De condities van het gewas worden dan ook als erg goed gekwalificeerd. Ook de wekelijkse export loopt goed door; afgelopen week ging het om ruim 600.000 ton.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De sojabonennotering laat een fikse daling zien op de CBoT in Chicago.

Invloed van handelsspanningen
De spanningen van de handelsoorlog zijn te merken in het feit dat men bang is dat China importtarieven van 25% gaat heffen op soja uit de VS. Volgens Chinese media heeft het handelsgeschil tot nu toe echter nog niet veel invloed gehad op de markt. Wel zijn er kopers geweest die hierdoor extra sojabonen hebben ingekocht.

Dat de invloed van de handelsspanningen nog niet heel groot is, komt omdat er in deze periode vooral sojabonen uit Brazilië gekocht worden (daar wordt nu volop geoogst). Dat bleek ook uit het feit dat Brazilië in mei een recordhoeveelheid (12,4 miljoen ton) naar China exporteerde. De stakingen van de vrachtwagenchauffeurs zorgen echter wel voor forse vertraging van de uitvoer.

Eigen sojabonenteelt
Toch is er wel degelijk wat aan de hand. Chinese autoriteiten hebben laten weten dat er meer sojabonen geteeld moeten worden om minder afhankelijk te zijn van de VS. Ook blijkt uit nieuwe verwachtingen van het Chinese landbouwministerie dat de import gaat dalen. Dat zou voor het eerst in tientallen jaren het geval zijn.

Uit het WASDE-rapport van het USDA (het Amerikaanse landbouwministerie) blijkt dat de wereldwijde sojaproductie toeneemt tot 355 miljoen ton. Dat is 700.000 ton meer dan de verwachtingen die in het rapport van mei geschetst werden. De toename komt doordat de Braziliaanse oogst hoger uitvalt (120 miljoen ton). Dit kan de prijs van soja echter wel laten dalen. Daarentegen bleek uit het rapport wel dat er meer vraag is naar sojabonen, omdat er veel 'gecrusht' zal worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden