Inside Granen & Grondstof

Wasde ontketent euforie op tarwemarkt

13 Juni 2018 - Niels van der Boom

Al geruime tijd is de granenmarkt druk met speculeren over de Russische tarweoogst. Dat de recordvolumes van oogst 2017 dit jaar niet gehaald gaan worden, is inmiddels een zekerheid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Diverse analistenbureaus komen gemiddeld op een oogst van 71,1 miljoen ton tarwe. Het niveau van 70 miljoen ton is een magische grens die de markt resoluut van koers kan laten veranderen. Het USDA schiet hier nu resoluut onder. De markt vraagt zich zelfs af of deze verlaging niet te extreem is. Voor Europa verlaagt het de opbrengst met 1 miljoen ton, als gevolg van droogte in Duitsland en Polen.

3,5

miljoen ton

is de tarweproductie van Rusland verlaagd

Amerikaanse beurs
Vorig jaar bereikte de Amerikaanse beurs in de eerste week van juli zijn hoogtepunt ($198,14 per ton). Vervolgens ging deze hard naar beneden; mede door berichtgeving in het WASDE-rapport. Echter, de situatie is niet vergelijkbaar met de huidige stand van zaken. Zo houden de long/short-fondsen op de CBoT in Chicago een kleinere long-positie vast ten opzichte van vorig jaar. Toen de Russische oogst van 72 naar 77 miljoen ton ging, brak dat hun vertrouwen (met een scherpe daling tot gevolg).

De wereldwijde tarweoogst schat het USDA 1,2 miljoen ton lager in. Een hogere opbrengst in de Verenigde Staten (VS) en India kan niet op tegen lagere oogsten elders ter wereld. Het land verwacht meer eigen export als gevolg van de situatie in Rusland. Deze cijfers zijn echter koren op de molen van beurshandelaren. De CBoT sloot dinsdag 12 juni op $196,40 per ton, een winst van $7,35. Op de Matif in Parijs kreeg het septembercontract er €2,50 bij. Het sloot op €183,50.

Een volume van 68,5 miljoen ton is nog altijd de op 3 na grootste ooit in Rusland, maar 19% onder vorig jaar. De eindvoorraden zijn, dankzij de grote oogst van vorig seizoen, erg groot. De beurshandelaren zijn het meest bullish in 10 maanden tijd. De exportpositie van Rusland wordt met 1,5 miljoen ton verlaagd, waardoor andere landen een betere positie verkrijgen. Ook de wereldwijde import is naar beneden toe bijgesteld. Door 3 miljoen ton minder consumptie wordt de eindvoorraad met 1,8 miljoen ton verhoogd. Echter, ze liggen nog altijd 6,2 miljoen ton onder het record van vorig jaar.

De reden voor verlaging van de Russische oogst is de aanhoudende droogte in het zuiden. Dit is de belangrijkste productieregio voor tarwe. In Siberië en de Oeral is het juist koud en nat; in extreme gevallen valt er zelfs sneeuw. Dergelijke omstandigheden hebben het zaaien van de zomergranen bemoeilijkt. In het zuiden van Rusland, en Oekraïne, is de oogst van gerst inmiddels van start gegaan. Het is echter nog te vroeg om iets over opbrengsten te zeggen.

Droogte in Australië
Een ander ingrediënt in de granenmarkt is Australië. Het land heeft een kleine oogst achter de rug, als gevolg van droogte. In totaal gaat het om 21,2 miljoen ton tarwe, 38% minder dan in de winter ervoor. Het zaaiseizoen voor de wintertarwe startte eveneens zeer droog. In het westen van Australië, waar de meeste tarwe wordt verbouwd, heeft het inmiddels geregend. Alle gezaaide tarwe kan hierdoor kiemen.

In het oosten blijft het extreem droog. Telers kunnen tot juni tarwe zaaien, maar hebben dat niet altijd gedaan. Enig alternatief is om koolzaad te zaaien. Dan moet het echter wel regenen. Ondanks de 30 millimeter regen blijft het enorm droog. Analisten rekenen daarom met een tarweoogst van 23,5 miljoen ton, 1 miljoen ton minder dan eerder gedacht.

Verenigde Staten
In het zuiden van de VS is inmiddels 14% van de wintertarwe geoogst. Dat was 1 week eerder pas 5%. Zo’n 38% van de gewassen staat er goed tot excellent op. Regen en onweersstormen zorgen lokaal voor wateroverlast, maar doen maïs- en sojagewassen veel goed. De totale tarweoogst raamt het USDA op 1,827 miljoen bushel, een verhoging van 6 miljoen. De exportverwachtingen voor tarwe liggen 25 miljoen bushel hoger, als gevolg van de situatie in Rusland.

De recordhoge exportcijfers en veel verwerking tot ethanol verlagen de voorraadcijfers van maïs in de VS. De productie en het gebruik groeien hierdoor verder scheef. De maïsvoorraad gaat naar zijn laagste niveau sinds 2013/2014. Ook wereldwijd wordt minder maïs verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden