Nieuws Droogte

DBV luidt noodklok na droogteschade

26 Juni 2018 - Niels van der Boom

Het Deutschen Bauernverbands (DBV) luidt de noodklok. Aanleiding hiervoor is de schade aan gewassen door de droogte. Die loopt in sommige landsdelen op tot 50% à 60%. In extreme gevallen hoeven percelen graan helemaal niet meer geoogst te worden. Voorzitter Joachim Rukwied pleit voor financiële compensatie.

In het noorden en oosten van Duitsland hebben boeren met enorme droogte te maken. De graanoogst schat boerenbelangenbehartiger DBV in op 50% tot 60%. In het uiterste geval hoeft helemaal niet geoogst te worden; dat gebeurt in Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. Het graan wordt hier gehakseld voor biogasinstallaties. Het is niet de moeite om het te combinen, want er zit geen graan in de aren.

Uitgestelde pachtbetaling
DBV-voorzitter Joachim Ruckwied pleit voor financiële ondersteuning van de getroffen bedrijven; bijvoorbeeld door belastingen niet te heffen, of betalingen uit te stellen. In Oost-Duitsland heeft grondbank BVVG inmiddels aangekondigd dat pacht vanaf 1 juli uitgesteld kan worden.

De onderlinge verschillen in het land zijn groot. In Noord-Duitsland en het noorden van Beieren is het eveneens zeer droog. Echter, in het westen, zuidwesten en uiterste zuiden viel gedurende juni juist veel neerslag. Daar hebben bedrijven vooral met overmatige neerslag, storm- en hagelschade te maken.

Voedergewassen
De graangewassen worden door droogte flink getroffen. Ook voor koolzaad en maïs wordt een lagere opbrengst (-30%) ingeschat. Veehouders hebben grote problemen met de voederwinning. Een tweede snede gras is nauwelijks te winnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden