Nieuws Oogst 2018

Oogst wintertarwe vervroegd van start

17 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

De oogst van wintertarwe komt nu echt op gang. Op verschillende percelen zijn de combines druk in de weer en dat is 10 tot 14 dagen eerder dan in andere jaren. De opbrengsten zijn wisselend, maar de kwaliteit is over het algemeen goed.

CZAV meldt wel dat de tarwe lage vochtgehaltes heeft. Ook de hectolitergewichten zijn goed, er worden zelfs hectolitergewichten van ruim 80 kilo gemeld. Het eiwitgehalte in de tarwe ligt gemiddeld rond de 12%.

De eerste kwaliteitskenmerken zijn dus goed. Van de opbrengsten is nog moeilijk een beeld te krijgen, omdat de meeste telers net zijn gestart met de oogst. De wintergerst is grotendeels geoogst, en daarvan waren de opbrengsten behoorlijk goed.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Vroege oogst
Ook de oogst van graszaad is in volle gang; die wordt over het algemeen vóór de tarwe gedaan. Volgens Philip Buijck, specialist granen bij Syngenta, begint de oogst zo’n 10 tot 14 dagen eerder dan normaal. Hij verwacht dan ook geen topopbrengst.  "Het kan wel zijn dat we voor augustus alle tarwe eraf hebben. Dat is uitzonderlijk."

Over het algemeen waren de hectolitergewichten bij de wintergerst wat aan de lage kant, maar in de tarwe zitten ze wel aan de goede kant (ruim 80 kilo). De verschillende weersites blijven droog weer voorspellen, wat in zal houden dat de dorsactiviteiten de komende dagen verder zullen toenemen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden