Inside Granen & Grondstof

'Droogte catastrofaal voor Duitse graanoogst'

1 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

In Duitsland valt de tarweoogst (naar verwachting) maar liefst 25% lager uit dan vorig jaar. Dit is een belangrijke prijsondersteunende factor. Ook de eerste oogstprognoses van Nederland en België zijn inmiddels bekend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is al langer de vraag of de Duitse tarweopbrengst onder de kritische grens van 20 miljoen ton gaat uitkomen. Het antwoord is 1 augustus duidelijk geworden. Het Deutsche Bauern verband (DBV) heeft de opbrengstverwachting namelijk verlaagd tot 18 miljoen ton, waar de opbrengst vorig jaar nog op ruim 24 miljoen ton lag.

Er wordt in Duitsland gemiddeld circa 6 ton per hectare gedorst, zo schrijft de Duitse vereniging. Vorig jaar was dat 7,7 ton per hectare. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 8 ton per hectare. Volgens Joachim Rukwied, de voorzitter van de DBV, is de droogte catastrofaal voor de Duitse graanoogst.

Betrouwbare prognose
De huidige opbrengstverwachtingen zijn met name gebaseerd op oogstresultaten en dus behoorlijk betrouwbaar. Met name in het noorden van Duitsland worden de gevolgen van de droogte gevoeld. De totale graanoogst valt daar namelijk 20% lager uit, zo verwacht de DBV.

Duitsland zou een importerend land kunnen worden

Volgens Duitse graanhandelaren kan het zijn dat Duitsland hierdoor een importeur van graan gaat worden. Doorgaans is het land, na Frankrijk, de grootste exporteur in de Europese Unie (EU). Verder in het noorden van de EU is de situatie nog zorgelijker. In Zweden zorgt de droogte ervoor dat de opbrengsten 40% lager worden ingeschat.

Goede opbrengsten in Nederland
Hoewel de tarweopbrengsten bijna overal in Europa lager ingeschat worden, liggen de opbrengsten in Nederland en België waarschijnlijk hoger dan vorig jaar. Hierbij moet opgemerkt worden dat Nederland en België relatief kleine tarweopbrengsten hebben, vergeleken met landen als Duitsland waar de prognoses naar beneden zijn bijgesteld.

Uit de eerste prognoses blijkt dat de gemiddelde opbrengst in Nederland op 9 ton per hectare ligt, waardoor de totale oogst uitkomt op 1,08 miljoen ton. Daar waar dat in 2017 zo'n 1,05 miljoen ton was. In België ligt de gemiddelde opbrengst op 8,7 ton, waarmee de oogst op 1,88 miljoen ton uitkomt. Dat was in 2017 zo'n in 1,78 miljoen ton.

Lagere opbrengsten Oekraïne
Niet alleen binnen de EU zijn de oogstverwachtingen lager, maar ook in Oekraïne zijn de opbrengstverwachtingen lager. De oogst wordt daar nu ernstig gehinderd door langdurige regenval, wat ook voor kwaliteitsproblemen zorgt.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden