Nieuws Bietenopbrengst

'Nog onduidelijk hoe groot schade in bieten is'

7 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De Tiense Suikerraffinaderij heeft in België de eerste bemonstering van de bieten gedaan. Daaruit blijkt dat er 17 ton minder bieten per hectare onder de planten zit, vergeleken met vorig jaar. De situatie is ook in Nederland zorgelijk, maar exacte gegevens zijn nog niet bekend.

In België zit circa 47 ton bieten per hectare in de grond, wat ruim 17 ton minder is dan vorig jaar. Daarmee ligt de productie bijna 2.000 kilo suiker per hectare lager dan vorig jaar het geval was. Echter, per knol komt het suikergehalte wel hoog uit; bijna 18,76%, waar dat in 2017 nog 16,63% was.

Daarbij is de bladmassa wel zeer klein. Gert Sikken, directeur van Suiker Unie, geeft aan dat deze gegevens zeer selectief zijn. Ook blijkt uit de kleine lettertjes dat de proefneming iets eerder is geweest dan in andere jaren.

Het is lastig om een representatief beeld te geven

Grote verschillen
Suiker Unie heeft nog geen kwantitatieve gegevens voor Nederland. "Het is heel lastig om een representatief beeld van Nederland te krijgen", aldus Sikken. "We hebben ontzettend veel percelen, maar de verschillen tussen de percelen zijn zeer groot."

Daarbij geeft Sikken wel aan dat de schade evident is. "Echter, ook dat verschilt heel erg. Bijvoorbeeld op de lichtere grond is de schade heel duidelijk, terwijl we op klei nog behoorlijke percelen zien. En daar draaien de haspels dan ook nog eens."

Zorgelijke situatie
Sikken hoopt volgende week met gedetailleerdere gegevens te komen. De directeur vindt de situatie zorgelijk, omdat akkerbouwers hoge kosten maken (bijvoorbeeld door beregening) en ze te maken krijgen met mindere opbrengsten. "Echter, een mindere opbrengst in een overvolle suikermarkt, beperkt de schade wel iets", weet Sikken.

Eerder werd al besloten dat de campagne later zal starten, maar om welke periode het precies gaat is nog niet bekend. Sikken wil daar ook voorzichtig in zijn. "We moeten eerst alle gegevens duidelijk in kaart hebben."

Regen zal uiteindelijk gunstig zijn
Jurgen Maassen van IRS ziet verschillen tussen rassen. "Dat is enkel bovengronds. Hoe het onder de grond is, is nog onduidelijk." Volgens Maassen zal eventuele regen voor verdunning van de nu (nog) hoge suikerconcentratie zorgen. "Het water zal in eerste instantie worden gebruikt voor hergroei van het bladapparaat. Echter, die zal vervolgens weer investeren in het suikergehalte van de biet."

Maassen adviseert om te beregenen wanneer het loof ’s ochtends niet overeind komt. Als het gewas overdag slaapt, is dat niet direct negatief. Dat is slechts bescherming tegen overmatige verdamping.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 7 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10879550/nog-onduidelijk-hoe-groot-schade-in-bieten-is][/url]
De bieten kunnen nog op het veld staan tot 1jan 2019
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden