Inside Granen & Grondstof

Superrally tarwe gaat richting de 220 euro per ton

8 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn

De rally van de tarweprijs zet ook in het begin van deze week door. Nu de tarweoogst bijna voltooid is, wordt steeds duidelijker dat de gedane oogstramingen naar beneden toe bijgesteld moeten worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif in Parijs sloot dinsdag 7 augustus op €216,25 per ton. De prijsstijging zette woensdagochtend 8 augustus door, waardoor er nog €1 bij op kwam. Op de CBoT sloot de notering dinsdag 7 augustus iets lager, maar deze beweegt nog steeds op het hoge niveau van ruim $211 per ton.

Russische opbrengst is laag
Dat de Russische oogst lager uitvalt dan vorig seizoen, ligt in de lijn der verwachting. Dit omdat de opbrengsten vorig seizoen extreem hoog waren. Nu blijkt dat de Russische tarweoogst op circa 67 miljoen ton wordt geschat, wat 18 miljoen ton minder is dan afgelopen seizoen. Ongeveer 12% van de tarwe is van slechte kwaliteit, mede door regen tijdens de oogst.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Zowel de noteringen in Europa als in de Verenigde Staten stijgen naar grote hoogte.

Dat de tarweoogst in vrijwel alle belangrijke productiegebieden lager uitvalt, heeft ook gevolgen voor de wereldtarweoogstprognose. Deze is door het International Grains Council (IGC) recent geschat op 721 miljoen ton, een min van 37 miljoen ton (oftewel een daling van 5%).

Vanuit de landen in de Europese Unie (EU) wordt een verlaging verwacht van 10,5 miljoen ton, vanuit Rusland is dat 18 miljoen ton en er wordt verwacht dat China 7 miljoen ton minder heeft. Al moet daarbij wel vermeld worden dat de gegevens uit China nog erg onduidelijk zijn.

De situatie in Oekraïne
De opbrengsten in Oekraïne worden tevens lager ingeschat. De achterstand in de oogst wordt veroorzaakt door slecht weer, waardoor er naar verwachting een oogst van 23 miljoen ton zal zijn. Dat is 4 miljoen ton minder dan vorig jaar. Daardoor zou er tevens 2,5 miljoen ton minder tarwe beschikbar zijn voor de export.

Voor de Verenigde Staten (VS) zijn de verwachtingen wat positiever. Het IGC schat in dat de oogst 3,7 miljoen ton hoger uitvalt dan in eerder prognoses naar voren kwam. Het maakt dat de tarweoogst op 51 miljoen ton zou kunnen uitkomen. De Amerikaanse wintertarweoogst is voor 90% gereed en de zomertarweoogst is op het moment voor 13% afgerond. Die percentages zijn vergelijkbaar met vorig jaar in dezelfde periode.

De condities van de Amerikaanse zomertarwe daalden afgelopen week van 78% naar 74% (goed tot uitstekend). De komende dagen zal het in deze regio's ongunstig warm en droog blijven.

Franse oogst 
De Franse oogst van zachte tarwe wordt officieel op 35,1 miljoen ton geraamd, met een opbrengst van 7,11 ton per hectare. In 2017 bedroeg de oogst 36,6 miljoen ton met een opbrengst van 7,37 ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden