Inside Granen & Grondstof

Tarwe van 200 euro is ook volgend jaar haalbaar

16 Augustus 2018 - Niels van der Boom

De tarweprijs op de Matif in Parijs blijft zich boven de €200 per ton handhaven. Dit na meerdere jaren van bodemprijzen, waardoor het areaal flink moest inleveren. De huidige koers biedt echter ook kansen voor oogst 2019.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We hebben de oogst van 2018 nog maar net achter de rug, toch is het goed om nu al na te denken over komend seizoen. Een gedeelte van je volume voor komend jaar indekken kan namelijk lonend zijn; zeker bij prijsniveaus rond de €195 tot €200 per ton.

Oogst 2019 indekken
Het decembercontract voor 2019 (Matif) beweegt rond de €195 per ton, wat zo’n €25 onder het niveau van het huidige septembercontract is. Met een prijsniveau van €210 per ton heeft het meicontract voor 2019 momenteel de hoogste koers. Voor de bedrijven die een groot volume tarwe telen, kan het zeer interessant zijn om nu een percentage in te dekken.

De granenmarkt bestaat uit diepe dalen en hoge pieken. De productiecijfers lagen de afgelopen 2 jaar op extreem hoge niveaus. Daartegenover staat dat ook het verbruik ongekend groot is. Disruptie in de productie, gekoppeld aan een grote vraag, zorgt ervoor dat de situatie snel omslaat. Dat zien we dit seizoen terug. Met die wijsheid in het achterhoofd kan de prijsvorming volgend seizoen fors lager uitpakken.

Australische oogst blijft onzekere factor

Exportbeperkingen
Na een fikse rally, waarbij de bulls aan zet waren, is de tarwemarkt met beide benen op de grond beland. De situatie blijft voorlopig bearish. Er zijn 3 factoren die op dit moment voor een koersverandering kunnen zorgen. Analisten houden een vinger aan de pols voor wat betreft de regio rondom de Zwarte Zee. Zo'n 2 weken terug raakte de beurs kortstondig in paniek toen de Oekraïense overheid aankondigde om de tarwe-export te beperken. Dat bleek een storm in een glas water, maar er wordt rekening gehouden met eventuele beperkingen door de Russische overheid.

De Australische oogst blijft een onzekere factor. Het blijft droog, terwijl de kleinere voorraad van de oude oogst uitgeput raakt. In Canada is de oogst ook gestart en worden verdere verlagingen van de opbrengst verwacht. Koel en regenachtig weer in de Verenigde Staten (VS) zorgt ervoor dat het vochtpercentage in de bodem stijgt. Dat is goed nieuws voor het zaaien van wintertarwe.

Weinig animo
Nu al een positie innemen voor oogst 2019 is niet waar iedere akkerbouwer op zit te wachten. Je moet gevoel voor de markt hebben en prijsbewegingen blijven volgen. Nederlandse graanhandelaren geven dan ook aan dat dit weinig gebeurt en als het al gebeurt, dan is dat alleen op aanvraag. Meerjarige prijsafspraken met afnemers worden niet aangeboden. In het verleden is dit wel gebeurd.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het decembercontract (Matif) bereikte de €200, inmiddels handelt het rond de €195.

Een mogelijk interessant alternatief is het Garantiepluscontract van Agrifirm Plant. Hierbij wordt gekeken naar het mei 2019 contract (Matif). Hiervoor verkoop je de tarwe op de dagprijs aan Agrifirm. Het verschil met de notering op de Matif wordt uiteindelijk als plus uitbetaald op het moment van verkopen. De minimale afname is 50 ton.

Agrifirm startte in 2017 met deze verkoopmethode. Je betaalt wel een premie, die afhankelijk is van het prijsniveau. Gezien het huidige hoge niveau van de dagprijzen, en het sentiment in de markt, is het nog maar de vraag hoeveel voordeel het contract op dit moment oplevert. Wie echter in mei of juni zaken heeft gedaan, kan nu wel profiteren.

Zelf handelen op de termijnmarkt? Als abonnee kun je de koersen real time volgen. Meer informatie? Neem contact op met DCA Finance.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden