Inside Granen & Grondstof

Europese voergraanmarkt blijft ijzersterk

20 Augustus 2018 - Niels van der Boom

Voergrondstoffen als tarwe, korrelmaïs en gerst blijven hoge prijzen noteren. Bij maïs is het vooral onzekerheid dat regeert, omdat de oogst nog niet is begonnen. In de Verenigde Staten (VS) wordt een topoogst verwacht, tegen ieders verwachting in.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA (week 33) kwam met ongeloofwaardig hoge cijfers voor de maïsopbrengst. Dat levert duidelijk een negatieve tendens (bearish) op in deze markt. Op de CBoT in Chicago verhandelde het contract rond de $143 per ton, om de week vervolgens iets lager te sluiten.

In Europa blijft de maïsprijs sterk staan. Het novembercontract steeg met €5 en sloot de week op €190 per ton. Echter, maandag 20 augustus moet het iets inleveren, net zoals voor tarwe het geval is. Het septembercontract voor tarwe op de Matif handelt weer onder de €210 per ton.

Dit houdt de granenmarkt bezig:

  • De droogte in Europese Unie (EU) en regio rondom de Zwarte Zee.
  • De mogelijke exportbeperkingen voor Russische tarwe.
  • En lage eurokoers versus een sterke dollar.
  • De droogte in Canada.
  • De ontwikkelingen in graan en koolzaad in Australië.
  • De beginnende ontwikkelingen in koolzaad in Europa.

De koers van voergerst schaduwt die van tarwe. Dit betekent dat ook de prijzen voor gerst de afgelopen weken zijn gestegen. In Nederland worden prijzen tussen de €190 en €209 per ton genoteerd. Daarmee is het prijsniveau gestabiliseerd. In navolging op de lage zomergerstopbrengsten is de voergerstprijs in het Verenigd Koninkrijk (VK) fors aan het stijgen. Daar wordt €180 tot €190 per ton betaald, wat 1 maand terug nog €160 per ton was. De prijs van brouwgerst, inclusief premie, komt op €225 per ton.

Oliehoudende zaden
Bij soja zijn de geluiden iets positiever, nadat de VS en China dit najaar opnieuw om de tafel gaan zitten. Ondertussen wordt de Braziliaanse sojavoorraad uitgedund door vraag vanuit China. Het eveneens oliehoudende koolzaad zag de prijsvorming iets temperen, na een lange periode van prijsstijgingen. In Canada begint de oogst op volle toeren los te barsten. In de belangrijkste teeltregio’s is het zeer droog, waardoor er lagere opbrengsten worden verwacht. Australië blijft tevens een onzekere factor.

Binnen de EU zijn er zorgen rondom de ontwikkeling van koolzaadgewassen in het VK, Duitsland en Frankrijk. Op de lange termijn wordt een koel weertype verwacht, maar wel een type met weinig neerslag. Lang niet overal is voldoende neerslag gevallen om de pas gezaaide koolzaad goed te laten kiemen. Houdt de droogte tot ver in september aan, dan komt ook de uitzaai van gerst en tarwe in gevaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden