Inside Granen & Grondstof

Russisch njet na geruchten exportban

4 September 2018 - Niels van der Boom

De berichten over Russische exportbeperkingen en heffingen voor tarwe, hebben de granenmarkt de afgelopen weken beïnvloedt. Het ministerie van Landbouw in Rusland schepte maandag 3 september meer duidelijkheid. Belemmeringen voor de uitvoer komen er niet, maar het houdt wel een vinger aan de pols. Zijn de handelaren voldoende gerustgesteld?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelmarkt heeft te maken met doorwas, de uienmarkt maakt zich zorgen over hergroei van de uienplanten en de granenmarkt beraadt zich over mogelijke Russische exportbelemmeringen voor tarwe. Tot echte acties kwam het niet, maar de geruchten waren voldoende om de tarweprijs letterlijk omhoog te praten. Het ministerie van Landbouw maakte maandag 3 september meer duidelijk. Dit heeft als gevolg dat de tarwemarkt gas terug neemt.

3,50

euro

per ton verloor tarwe dinsdag op de Matif

Geruchten als basis
Al weken schaduwt de Russische exportpositie de granenmarkt. Het zorgde meermaals voor kortstondige prijsoplevingen. Aangezien die volledig op de geruchten en aannames zijn gebaseerd, bekent het dat de prijs snel kan dalen. Het septembercontract voor tarwe op de Matif in Parijs sloot maandag 3 september €0,75 lager op €204 per ton. Dinsdagmiddag 4 september moet het contract meer toegeven en bevindt het zich op €200,50 per ton.

Het ministerie laat weten dat de granenmarkt in de regio rondom de Zwarte Zee als stabiel wordt betiteld. Hierdoor ziet het geen reden om te verwachten dat er ineens fors meer tarwe wordt uitgevoerd, waardoor het niet ingrijpt. Deze uitspraak volgt na een overleg met exporteurs. De prijs in Rusland voor tarwe FOB met 12,5% eiwit blijft stabiel rond de $225 per ton (€195 per ton). Een zwakke koers van de roebel maakt graan uit de regio zeer aantrekkelijk, vooral vanuit het Midden-Oosten (Egypte) zijn kopers aanwezig.

Het ministerie van Landbouw maakte daarnaast bekend dat het overweegt om 1,5 miljoen ton graan te verkopen van de totale voorraden die het land heeft. Die voorraden bedragen in totaal 3,5 miljoen ton. Hiervan is reed 500.000 ton bestemd voor de export.

Tarweoogst komt hoger uit
De tarweoogst in Rusland bevindt zich volgens overheidscijfers op hetzelfde niveau als in 2017. Er is tot nu toe 58,7 miljoen ton tarwe geoogst, tegen 67,8 miljoen ton in 2017. Wordt die lijn doorgetrokken tot het einde van het oogstseizoen, dan komt het totale volume op 73 miljoen ton. Dat is een verlaging van 13%, maar 3 miljoen ton meer dan eerder werd gedacht. Circa 18 miljoen hectare is inmiddels geoogst. Vorig jaar was dat 17,7 miljoen hectare.

Is een exportverbod dan geheel van de baan? De 'bulls' denken van niet. Zij houden een slag om de arm en verwachten dat er in december alsnog maatregelen worden getroffen. Bij het huidige exportniveau is dan namelijk de grens van 30 miljoen ton bereikt. Het is logisch dat het ministerie maatregelen nu ontkent, om zodoende niet opnieuw scherpe prijsstijgingen te bewerkstelligen. In seizoen 2007/2008 limiteerde Rusland en Oekraïne eveneens de tarwe-export. Ongeveer 2 jaar later (in 2010) gebeurde dat opnieuw. Het bewerkstelligde hevige prijsstijgingen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het tarwecontract (Matif) maakte in week 35 veel goed. De druk wordt nu weer opgevoerd.

Argentijnse exportheffing
Argentinië heeft sinds het begin van de maand augustus een belasting in het leven geroepen op de export van tarwe en korrelmaïs. Die bedraagt omgerekend 10% van de verkoopprijs. Hierdoor zal de graanexport afnemen. Reuters verwacht een dalend maïsareaal, waarvan het zaaien volgende maand start. Akkerbouwers houden de waarde van de peso nauwlettend in de gaten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden