RoyalCosun

Nieuws Cosun

Toewijzing Cosun toch minder sterk verlaagd

9 November 2018 - Anne Jan Doorn

Cosun heeft laten weten het toewijzingspercentage voor 2019 te verlagen van 107% naar 100%. Eerder werd het percentage nog vastgesteld op 95%.

Dat Cosun de toewijzing nu toch minder sterk verlaagd, heeft te maken met de lage suikeropbrengsten van dit jaar. De prognose kwam medio juli nog uit op 15,6 ton suiker per hectare, maar inmiddels is die bijgesteld naar 13,4 ton suiker per hectare. In 2018 werd het toewijzingspercentage op 107% vastgesteld.

De wortelgroei is de afgelopen maanden geringer geweest dan normaal het geval is. Suiker Unie produceert dit jaar minder suiker en daardoor zal het plan om suiker in opslag te houden tot het volgende verkoopseizoen niet doorgaan.

Productie weer groter
De suiker die dit jaar wordt geproduceerd, is nodig om klanten te kunnen bedienen, stelt Cosun. Dit betekent ook dat de productie in teeltjaar 2019 weer groter kan zijn, om zodoende voldoende suiker voor de afzet in 2020 beschikbaar te hebben.

Toch betekent dit niet dat de uitbetalingsprijs voor 2019 veel boven de basisprijs van €32,50 zal uitkomen, vanwege de tegenvallende resultaten van Suiker Unie. De leveringsplicht voor 2019 blijft 85% van de eerdere toewijzing (95%). De leveringsplicht stijgt dus niet mee met de toewijzing. Concreet betekent dit dat de leveringsplicht over 2019 blijft staan op 80,75% van de LLB’s.

Campagne eindigt eerder dan gepland
De campagne van Suiker Unie zal eerder eindigen dan gepland, mede door de lage opbrengsten en een hogere verwerkingscapaciteit bij de fabrieken. De bietenopbrengst ligt naar verwachting op 80 ton per hectare, wat 5 ton lager is dan Suiker Unie verwacht had.

Dit betekent dat de bieten voor veel bietentelers eerder geladen moeten worden. Het suikergehalte blijft hoog; afgelopen week kwam deze uit op 17,9%. Het tarrapercentage loopt iets op tot 8,6%.

Engeland minder areaal
In Engeland is Britisch Sugar met telers overeengekomen minder bieten te telen, ook vanwege het wegvallen van neonicotinoïden. In het land liggen de opbrengsten op 65 tot 80 ton per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden