Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

China en varkenspest sturen sojaprijs

11 December 2018 - Anne Jan Doorn

China wil de import van sojabonen vanuit de Verenigde Staten (VS) deze maand nog hervatten. Echter, de handelaren zijn sceptisch. Ondanks het positivisme rondom de handelsoorlog, zijn er zorgen over de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de gesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping zou overeengekomen zijn dat het laatste land substantiële hoeveelheden soja uit de VS gaat importeren. Inmiddels vordert december en hebben handelaren nog geen zekerheid dat China soja uit de VS inkoopt.

Hervatting aankopen China
Recent maakte Bloomberg bekend dat China de import vanuit de VS snel wil hervatten. Het zou gaan om een volume van 5 tot 8 miljoen ton, maar daarentegen is nog steeds niet duidelijk of het importtarief van 25% weggenomen zal worden.

China zou de sojabonen voornamelijk opkopen voor de staatsvoorraden. Er moet echter nog beslist worden over de definitieve hoeveelheid en of er 2 miljoen ton extra opgekocht wordt door commerciële bedrijven. Deze bedrijven zouden de heffing dan mogelijk vergoed krijgen.

Voor Chinese handelaren is soja uit de VS niet interessant, vanwege de gestarte oogst in Brazilië. De condities van de gewassen in Brazilië zijn overwegend goed en er wordt dan ook een recordopbrengst verwacht. Toch kan het zijn dat commerciële bedrijven uit China soja kopen in de VS, vooral gestuurd door de overheid.

Mindere consumptie door dierziekte
De afgelopen dagen is de stijging in de noteringen weer afgevlakt, wat ook te maken heeft met de Afrikaanse varkenspest. Hierdoor is de verwachting dat de consumptie in het land fors lager komt te liggen. Dit wordt ook geïllustreerd door het feit dat de sojaprijzen in China sterk daalden, terwijl de import afgenomen is.

De notering leefde op door de positiviteit rondom de handelsoorlog.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden