Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Schade opmaken na natte winter bij granen

16 Maart 2020 - Niels van der Boom

Nu het voorjaar zich eindelijk aandient in Europa kan de balans worden opgemaakt aangaande de graanarealen. Uit een eerste Duitse prognose blijkt dat het tarwe-areaal met 6% afneemt. In de Zwarte Zee regio speelt ondertussen aanhoudende droogte een rol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse prognose komt van het Deutschen Raiffeisenverbandes (DRV), de branchevereniging voor agrarische coöperaties. Ondanks aanhoudende neerslag staan de wintergranen er in Duitsland gemiddeld goed op. In het oosten is zelfs nog sprake van een te droge bodem. Vooral het noorden en noordoosten zijn verzadigd.

Minder granen in Duitsland
In deze gebieden is minder wintergraan gezaaid. Als vervanger wordt zomertarwe of korrelmaïs ingepland, waarvan het areaal naar schatting met 30.000 hectare toeneemt. De arealen zomergerst en haver blijven naar verwachting stabiel. Het totale graanareaal komt uit op een min van 2,5%. Dit komt vooral omdat Duitse akkerbouwers meer eiwitgewassen en koolzaad hebben gezaaid. Deze planning kan nog verschuiven. Op het moment is het meestal nog te nat om zomergraan te zaaien. Blijft het nat, dan worden deze percelen met maïs ingezaaid.

Een graanareaal van 6,21 miljoen hectare betekent een theoretische productie van goed 45 miljoen ton. De oppervlakte wintertarwe daalt volgens het DRV met goed 7%, waarmee hij nog wel 6% hoger in opbrengst uit kan komen dan vorig jaar het geval was (78,7 miljoen ton), bij een gemiddelde opbrengst. Het areaal zomertarwe stijgt met bijna 100%, zo schat het DRV nu in.

Plus bij koolzaad
Ook koolzaad scoort een flinke plus van 22% in opbrengst. De teelt is met 12% uitgebreid, vooral omdat percelen beter de winter door zijn gekomen waar ze vorig jaar verdroogde. Dankzij een milde winter hebben de door droogte getroffen percelen zich kunnen herstellen. Keerzijde van die medaille is dat DRV meer insectenschade verwacht door het milde winterweer.

Franse boeren kunnen het land niet op
In Frankrijk kampen akkerbouwers eveneens met nat weer. Het zaaien van zomergerst wil maar niet vlotten. Van het totale areaal zit volgens overheidsdienst FranceAgriMer nu 34% in de grond, waar het zaaien een jaar eerder nagenoeg was afgerond. Vooral in Noord-Frankrijk is het erg nat. Volgens woordvoerder Benoit Pietrement zijn de komende 2 weken cruciaal: “Het duurt ruim een week voor de percelen opgedroogd zijn. Misschien is het dan te laat voor gerst waardoor wordt overgeschakeld op maïs of zonnebloemen.”

Volgens overheidscijfers staat 63% (-2%) van de wintertarwe er goed tot excellent op. Vorig jaar stond dit cijfer op 81%. Aanhoudende neerslag heeft voor problemen gezorgd. Dankzij hoge winterse temperaturen hebben de planten zich wel kunnen ontwikkelen. Eerste zaak voor veel akkerbouwers in Europa is nu om een eerste stikstofbemesting uit te voeren, waar dat nog niet is gebeurd.

Droogte in Rusland
Waar het op veel plaatsen in West-Europa te nat is, hebben Russische graantelers met het tegenovergestelde te maken. Daar wordt droogte in toenemende mate een issue. Veel zomergraan gaat onder zeer droge omstandigheden de grond in. Een gebrek aan sneeuwval deze winter heeft de vochtreserves ook weinig kunnen aanvullen. Door het warme weer zijn de gewassen ver ontwikkeld.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden