Voor het derde jaar op rij wordt de oogst van granen en koolzaad in Duitsland negatief beïnvloedt. Ook ten opzichte van oogstjaar 2019 wordt een kleinere oogst verwacht door de Duitse boerenbelangenbehartiger DBV. Naast het droge voorjaar laat de natte herfst zijn sporen na.
Het Deutsche Bauernverband (DBV, de Duitse LTO) verwacht dat boeren in het land dit jaar 43 miljoen ton graan en koolzaad dorsen. Daarmee ligt de totale opbrengst 4% onder het resultaat van vorig jaar. Ook het 5-jarig gemiddelde van 44,4 miljoen ton wordt niet gehaald. Een combinatie van weerextremen zorgt voor lagere opbrengsten.
Ook veehouder getroffen
"De regionale verschillen zijn groot, omdat sommige gebieden meer regen hebben ontvangen dan andere", laat DBV-voorzitter Joachim Rukwied weten. Deze regen is vooral recent in juni gevallen. "Omdat in de bodem geen vochtreserves aanwezig zijn, moeten de gewassen het hebben van regenval deze zomer", vervolgt hij. "Dat geldt ook voor veehouderijbedrijven, waar het van zeer groot belang is om voldoende ruwvoer te kunnen winnen."
De uitzaai van granen werd afgelopen najaar vooral in het westen en noorden van Duitsland door hevige regenval geplaagd. Veel regen in de wintermaanden zorgde ervoor dat grondwaterstanden zich konden herstellen. Milde temperaturen hielpen de gewasgroei. De maanden maart en april waren echter zeer droog, waar alle gewassen onder hebben geleden. DBV meent ook dat koel weer in mei de opbrengst negatief heeft beïnvloedt. Hoge temperaturen eind juni zorgen voor een versnelde afrijping van de tarwe en gerst.
Minder tarwe komt hard aan
De teelt van granen is met 3% gekrompen dit jaar, tot 6,2 miljoen hectare. Dit is vooral te wijten aan een natte herfst. Duitse boeren konden op 215.000 hectare geen wintertarwe zaaien. Een min van 7% voor dit gewas. Omdat dit de belangrijkste pijler is onder de Duitse graanoogst – zowel qua areaal (2,84 miljoen hectare) als tonnen – werkt een reductie direct door in de cijfers. Het volume wintertarwe wordt op 21,2 miljoen ton gezet. Dit is 9% minder dan het 5-jarig gemiddelde, maar wel beter dan de 19,6 miljoen ton in 2018. Ook toen was er de combinatie van een natte herfst gevolgd door recorddroogte tijdens de 'dürresommer'. De hectareopbrengst van 7,4 ton is gelijk aan 2019.
Ook de teelt van koolzaad kromp wederom. Er is 100.000 hectare minder gezaaid, waardoor het areaal definitief onder de grens van 1 miljoen blijft. Van het oliehoudend zaad is 953.000 hectare gezaaid. Omdat het in augustus en september erg droog was is minder gezaaid en was de beginontwikkeling slecht. De belangrijkste factor voor akkerbouwers is echter het gebrek aan gewasbeschermingsmogelijkheden, waardoor de koolzaadglanskever nauwelijks nog te bestrijden is. Dat kost veel opbrengst. In 6 jaar tijd is de Duitse koolzaadopbrengst hierdoor gehalveerd.
Vorstschade in granen
Schade door vorst in graan kennen we vooral uit de Verenigde Staten. In Europa is er vooral gevaar voor 'uitwinteren' en niet tijdens de korrelvulling. Dat is wel wat dit jaar in delen van Beieren is gebeurd. De lokale boerenorganisatie ziet opbrengstverliezen tot 80% in wintergerst als gevolg van enkele zeer koude nachten. Inmiddels wordt in het het zuiden, westen en zuidoosten van Duitsland wintergerst geoogst.
Voerreserves verdampt
Volgens Rukwied komt het er voor de aardappelen, suikerbieten en maïs nu op aan. Regenval in de komende weken maakt of breekt de opbrengst. Bij veehouderijbedrijven zijn na 2 droge jaren voerreserves niet meer aanwezig. Kan niet voldoende gras en maïs worden geoogst, dan is dit een ramp.