Shutterstock

Inside Granen en Grondstof

Komt einde aan stijging graanprijzen?

5 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De graanprijzen zitten sinds een paar weken weer flink in de lift. De laatste dagen is er sprake van een stabilisatie van de prijzen maar ze blijven op hoog niveau staan. En dat terwijl de vooruitzichten voor de nieuwe oogst er goed uit zien voor zover dat nu in valt te schatten. Waarom is de markt dan toch zo opgelopen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa zijn de wintergranen goed uit de winter gekomen en het JRC instituut van de Europese Commissie verwacht een bovengemiddelde graanoogst in Europa. In de VS lijkt tarwe minder goed van start gegaan door droogte in belangrijke teeltgebieden, maar de uitgangssituatie voor maïs en soja zijn goed. Het zaaien van maïs en soja loopt in de VS volgens het USDA voor op wat gebruikelijk is.

Regen opkomst
In de Amerikaanse corn belt is de afgelopen week wat regen gevallen en er wordt de komende 14 dagen meer neerslag voorspeld. In de corn belt is het aan de koude kant, maar met de reeds gevallen en de verwachte neerslag is er met name in het zuiden sprake van een goede start van het seizoen, aldus analisten. Op basis van de start en de verwachtingen voor het huidige seizoen zijn de hoge grondstofprijzen niet te verklaren.

Eén van de redenen dat de prijzen van vooral maïs en soja de afgelopen weken toch zijn gestegen, is dat er zorgen zijn of dat de huidige voorraad voldoende is om de periode tot de nieuwe oogst te overbruggen. Maar dat is niet alles. Volgens sommige analisten zijn er relatief veel speculanten actief op de markt. Zij hebben volgens sommige analisten als het ware een tekort gecreëerd en daarmee het bullish momentum versterkt.

Wat gaan speculanten doen?
Daar zit ook gelijk een belangrijk risico in de huidige markt volgens verschillende analisten. Als speculanten besluiten hun winst te nemen - wat bij de huidige hoge prijzen zeker niet ondenkbaar is - kan het opwaartse momentum op de granenmarkten ook weer snel voorbij gaan.

Wat ook opvalt is dat de olieprijs afgelopen maanden wel is gestegen maar (nog) niet boven de $70 per vat komt. In andere jaren met hoge graanprijzen (zoals 2008, 2010 en 2012) stond de olieprijs ruim boven de $70 en vaak zelfs boven de $100 per vat.

Vooral bij maïs is er door de bio-ethanol een sterke relatie ontstaan tussen beide grondstoffen. Sommige experts verwachten dat door de scheve verhouding tussen de olie- en maïsprijs ethanolproducenten hun fabrieken stil leggen vanwege kleine of negatieve marges, mits de olieprijs niet aantrekt. Het aanbod van maïs wordt daardoor groter, wat ook een prijsdrukkend effect kan hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden