Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijzen op de Matif schieten door het dak

1 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Dat de grondstofmarkten flink van slag zijn door de oorlog Oekraïne kan bijna niemand ontgaan zijn. Als je even met je ogen knippert staan er bij wijze van spreken weer compleet andere prijzen op het bord. Vooral de tarwe- en maïsnoteringen op de Matif springen er vandaag uit en bereiken niveaus tot een week geleden bijna voor onmogelijk gehouden werden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de Russische aanval op Oekraïne worden de grenzen op de graanmarkt verlegd. Donderdag 24 februari sloot de tarwe notering al op een record met €316,50 per ton voor het maartcontract. Na een klein dipje op vrijdag steeg dat gisteren verder naar €322,50 per ton. Vandaag zijn de remmen losgegaan. Dat begon al kort na het openen van de beurs met een forse stijging en die beweging heeft verder in de dag doorgezet. Richting het einde van de middag verscheen zelfs €349,75 per ton op het bord. Tijdens het schrijven van dit artikel is de prijs weer iets gezakt naar €347,25 per ton.

Ook voor de nieuwe oogst tarwe zit de notering op de Matif flink in de lift. Het septembercontract steeg van €290,25 per ton gisteren naar €309 per ton kort na de opening van de beurs vanmorgen. Dat is inmiddels wel weer iets gedaald naar €305 per ton tijdens het schrijven van dit artikel. Achter de combine tarwe verkopen voor meer dan €300 is toch wel een unicum. En dan te bedenken dat amper vier maanden geleden het doorbreken van de €300-grens met de uiteindelijke recordprijs op 23 november van €311,50 per ton op de Matif nog groot nieuws was.

Recordprijs voor maïs binnen handbereik
Korrelmaïs bereikt eveneens nieuwe hoogtes op de Matif. Gisteren sloot de termijnmarkt op €311 per ton. Dat liep vanmorgen op naar €332 per ton. Richting het einde van de handelsdag wordt nog een eindspurt ingezet. Tijdens het schrijven staat de koers op €338 per ton. Als dat tot het einde van de handelsdag standhoudt, sneuvelt de recordprijs van €320 per ton van 4 augustus afgelopen jaar met ruime cijfers.

De aardappeltermijnmarkt zat vandaag ook in de lift, maar steekt toch schril af bij de ontwikkelingen op de granenmarkt. De EEX staat op €20 per 100 kilo voor het april 2022-contract. Dat is €0,50 hoger dan gisteren. Het contract voor april 2023 is met €0,30 gestegen naar €19,30 per 100 kilo. Dat geeft toch wel te denken over de ontwikkeling van de aardappelmarkt voor het komende seizoen. Met de huidige graanprijzen hebben boeren een alternatief voor de relatief dure, arbeidsintensieve en risicovolle aardappelteelt. Nieuwe oogst (zomer)tarwe kan nu ingedekt worden op €305 per ton en maïs op €262,25 per ton achter de combine.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden