Het effect van de hitte golf in de VS is merkbaar op de graannoteringen. Ook daar lopen de temperaturen op. Daarnaast krijgen de Amerikaanse handelaren nog een zetje in de rug door het rentebeleid van de FED. Maar ook de export van graan uit Oekraïne blijft de gemoederen bezig houden.
De stijging van de tarwenotering op de Matif bleef beperkt met €5. Het septembercontract is daarmee gesloten op €397,75 per ton. Op de CBoT maakte de tarwenotering zelf een sprongetje naar boven van bijna 3%. Het julicontract is op de beurs in Chicago gesloten op $10.78,25 per bushel. En niet allen tarwe zat in de lift op de Amerikaanse beurs. Soja steeg, na een aantal dagen op rij met een dalende koers, de afgelopen handelssessie met 1%. Ook de maïsnotering heeft het dalletje achter zich gelaten en sloot bijna 2% hoger.
De graanmarkt is een echte weermarkt en dat is door de noteringen maar weer bevestigd. In het middenwesten van de VS wordt een hittegolf voorspeld. In het wat noordelijkere deel kan dat nog wat opbrengst kosten in de wintertarwe. Daar waar de tarwe nog wat verder zou moeten ontwikkelen, kan deze noodrijp worden. Op de zuidelijke prairies rijden de combines in de tarwe en is het warme en droge weer eerder gunstig. Het leed door de droogte is daar al geleden. Maïs en soja zijn nog maar net gezaaid. Het voorjaar in de VS is nat en koud van start gegaan. Dus dat er met het warme nog wat temperatuur in de grond komt is niet verkeerd. De hittegolf kan in deze fase van het seizoen niet veel kwaad. Dat wordt anders als dit weerbeeld tot in juli aanhoudt. In die maand bloeit de maïs en de groeiomstandigheden in die periode zijn bepalend voor de uiteindelijke opbrengst van het gewas.
Steun van dollarkoers
Verder zijn de noteringen op de CBoT nog wat geholpen door een lager dollarkoers. Dat komt omdat de Amerikaanse Centrale Bank, de FED de rente heeft verhoogd. Dat geeft volgens experts vooral de tarwe-export een zetje in de rug. Ook Oekraïne blijft de gemoederen op de granenmarkt bezighouden. De Amerikaanse president Biden opperde deze week nog om tijdelijke silo's in Oekraïne te bouwen om de export vlot te trekken. Turkije probeert de strijdende partijen bij elkaar te krijgen en kwam woensdag met een plan voor veilige routes op de Zwarte Zee. Gezien de bewegingen op de granenmarkt van de laatste dagen heeft het er op zijn minst de schijn van dat de markt de hoop verliest op een spoedige oplossing voor de uitvoer van tarwe uit Oekraïne.