Agrifoto

Nieuws Granen

Europese akkerbouwer schuift met zijn bouwplan

31 Maart 2023 - Niels van der Boom - 11 reacties

De Europese graanoogst voor 2023 neemt met 4,4% toe tot 303,5 miljoen ton. Dat zegt Coceral, de Europese organisatie voor graanhandelaren. Daarmee houdt het rekening met flink verbeterde groeiomstandigheden, vooral voor maïs. Wel maken akkerbouwers andere keuzes en kiezen ze voor goedkopere teelten zoals zonnebloemen. Dat zorgt voor een areaalverschuiving in Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente schatting van 303,5 miljoen ton is 900.000 ton minder dan waar in december nog rekening mee werd gehouden. Ten opzichte van de oogst in 2022 (290,7 miljoen ton) wordt wel een flinke verbetering verwacht in de EU27 plus het Verenigd Koninkrijk.

Meer maïs, minder hectares
Het totale volume tarwe in de EU raamt Coceral dit jaar op 144,5 miljoen ton, tegenover 142,3 miljoen ton vorig jaar. Voor korrelmaïs is dat 29,4 miljoen ton tegenover 26,8 miljoen ton vorig jaar. Droogte hakte toen flink in op de oogst in Zuid- en Oost-Europa. Dit jaar wordt op een herstel van de opbrengst gerekend.

Wel daalt het maïsareaal fors, met 178.000 hectare tot 3 miljoen hectare. Akkerbouwers – met name in Frankrijk – zaaien liever zonnebloemen in. Die vragen minder stikstof en andere inputs. Het maïsareaal neemt daar maar liefst 159.000 hectare af.

Minder Nederlandse tarwe
Franse boeren hebben wel meer tarwe gezaaid. In totaal 4,77 miljoen hectare en dat is een toename van 1,6% met 2022. In Duitsland daalt het areaal juist 1,8% tot 2,89 miljoen hectare. In Polen, de nummer drie van Europa, blijft het areaal ongewijzigd op 2,5 miljoen hectare staan. Ook aan het Nederlandse tarwe-areaal sleutelt Coceral niet. Wel zet het de opbrengst lager neer waardoor de productie licht daalt tot 1,14 miljoen ton. Ook de andere granen blijven in ons land stabiel.

Toen de koolzaadprijzen afgelopen zomer nog op een hoog niveau stonden heeft dat akkerbouwers duidelijk gemotiveerd om meer hectares in te zaaien. Het areaal is 7,4% gegroeid tot 3,1 miljoen hectare. De teelt blijft herstellen van enkele moeizame jaren. In Frankrijk wordt met 1,34 miljoen hectare de meeste koolzaad verbouwd in de EU. Goed voor een plus van 9% op vorig jaar. Ondanks deze areaaltoename schat Coceral in dat de totale opbrengst stabiel blijft op 10,7 miljoen ton.

Meer zonnebloemen
In Oost-Europa is zichtbaar dat duidelijk meer zonnebloemen worden gezaaid. In Frankrijk groeit het areaal 6,65%, tot 925.000 hectare, maar de echt grote zonnebloemlanden zijn Hongarije, Roemenië en Bulgarije. In het eerstgenoemde land groeit de teelt ruim 17%, wat vooral ten koste gaat van koolzaad. Het totale volume komt zo uit op 11,2 miljoen ton tegenover 9,3 miljoen ton vorig jaar. Voor de teelt van sojabonen is nauwelijks meer belangstelling in Europa. Het areaal groeit 2% en de productie blijft stabiel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden