Shutterstock

Nieuws Grond

Pachtnormen in heel Nederland in de lift

5 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De regionormen voor pacht in 2023 zijn bekend en de prijzen stijgen in 2023 in alle regio's. De pachtnorm wordt vastgesteld op basis van de opbrengst van het land zoals berekend door Wageningen Economic Research (WUR). Het mindere jaar 2016 telt niet meer, daar komt het betere jaar 2021 voor in de plaats.

Procentueel stijgt de pachtprijs in de regio Waterland en Droogmakerijen het hardst, namelijk met 54%. De pachtprijs voor 2023 komt daarmee uit op €357 per hectare. Daarmee blijft de pachtprijs overigens wel de laagste vergeleken met de andere regio's. In het Zuidwestelijk akkerbouwgebied en Zuid-Limburg stijgt de prijs met 37% naar respectievelijk €499 en €831 per hectare. In de IJsselmeerpolders laat de kleinste prijsstijging zien namelijk met 12%. Daarmee blijven de IJsselmeerpolders wel veruit de duurste regio met een pacht van €1.398 per hectare.

In de veehouderij is het qua inkomen matig jaar 2016 uit het vijfjarige gemiddelde gevallen en vervangen door het ruim bovengemiddelde jaar 2021. In de akkerbouw lag het gemiddelde inkomen in 2016 net iets onder het vijfjarige gemiddelde en is het inkomen in 2021 juist ver boven gemiddelde was. De gemiddelde grondbeloning over de periode 2017-2021 bedroeg volgens de berekeningen van Wageningen €959 per hectare.

Grondprijs
Die berekening over wat een hectare opbrengt voor de boer geeft toch wel wat te denken over de ontwikkeling van de grondprijs in Nederland. De WUR becijferde eerder dit jaar dat de gemiddelde grondprijs (voor onverpachte grond) in 2021 met 5,5% is gestegen, ten opzichte van een jaar eerder naar €67.100 per hectare. Een simpel rekensommetje leert, dat wanneer je grond kunt kopen voor de gemiddelde prijs en je een gemiddelde opbrengst haalt op die grond, je net geen 1,5% rente op de financiering zou kunnen betalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Pachtprijzen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
sonny 5 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10904948/pachtnormen-in-heel-nederland-in-de-lift]Pachtnormen in heel Nederland in de lift[/url]
Een simpel rekensommetje: 2011 grond gekocht voor 75K, die grond is nu 200k waard.. Do i say more
Abonnee
Zeeuw 5 Juli 2023
No don t say more. Koop zelf je buren of over-over buren en zet de overheid buiten!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden