Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Wanneer raakt de gifbeker op de tarwemarkt leeg?

7 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft kommer en kwel op de tarwemarkt. Waar twee jaar geleden onrust in het Zwarte Zeegebied prijzen naar recordhoogte stuwde, zorgen exporteurs uit Rusland en Oekraïne nu voor prijsdruk. Sommige analisten zien tekenen dat de tarwemarkt op een keerpunt staat. Op de termijnmarkten is daar vooralsnog niets van terug te zien. De spreiding tussen oude en nieuwe oogst zorgt voor bijzondere ontwikkelingen op de fysieke markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €184 per ton. Het meicontract, waarop de meeste handel wordt gedaan, sloot €1,75 lager op €188,50 per ton. Het maartcontract tarwe op de CBoT leverde afgelopen handelssessie 4,5% in en kwam uit op $5.21¼ per bushel. Soja bewoog, zoals bijna gebruikelijk de laatste dagen, zijwaarts en sloot een halve cent lager op $11.40¼ per bushel. Maïs liet een plus van 1% zien en kwam daarmee uit op $4.18 per bushel.

Twee jaar geleden, kort na de Russische invasie stegen tarwekoersen naar recordhoogtes. Van de spanning die zich toen meester maakte van de markt is niets meer over. Sommige analisten hebben het al over de bodemloze put met tarwe. En ook nu is het Zwarte Zeegebied de boosdoener volgens experts. Oekraïne biedt naar verluidt tarwe aan voor net iets meer dan $190 per ton FOB (op het schip geleverd). Russische exporteurs zijn net onder de $200 gezakt. Op de CBoT zakte tarwe gisteren naar het laagste niveau sinds augustus 2020. Daar worden analisten niet direct zenuwachtig van. Vorige week dipte koersen van maïs en soja ook al op het laagste punt sinds eind 2020. Dat tarwe nu volgt komt niet helemaal als verrassing.

Krappe voorraad
De voorraadcijfers geven niet bepaald aanleiding voor de sterke bearish ondertoon in de markt. Deelnemers aan een peiling van Bloomberg verwachten dat het USDA de wereldeindvoorraden maïs, soja en tarwe in het Wasde-rapport komende vrijdag zal verlagen. De eindvoorraad maïs wordt in de peiling geschat op 320,9 miljoen ton, een daling van 1,2 miljoen ton ten opzichte van de februari-editie van het Wasde. Soja komt uit op 114,7 miljoen ton, een daling van 1,3 miljoen ton en tarwe 259,2 miljoen ton, dat is 0,3 miljoen ton minder. Het is voor het vierde seizoen op rij dat de voorraad daalt. De eindvoorraad tarwe is de kleinste in acht jaar. Halen we de Chinese voorraadcijfers eruit (er zijn namelijk wat twijfels over de betrouwbaarheid van die cijfers) dan hebben we zelfs de kleinste tarwevoorraad in elf jaar. Kijkend naar het voorraad/verbruik-ratio zouden we aan de vooravond kunnen staan van een nieuwe rally in de tarwemarkt.

Oude oogst wordt opgekocht
Sommige handelaren zien de huidige fysieke graanprijzen als te laag. Enkele bronnen melden dat er tarwe van de oude oogt worden opgekocht terwijl er tarwe van de nieuwe oogst wordt verkocht door Duitse en Franse graanhandelaren. Telers hebben geen haast het restant van de oogst van 2023 te verkopen. Spelers op de termijnmarkt trekken zich overigens weinig aan van deze berichten.

Algerije heeft in een internationale tender meer tarwe gekocht dan door analisten werd verwacht. De staatsinkoper OAIC heeft tussen de 870.000 en 900.000 tarwe vastgelegd, zo werd gisteren bekend. De prijs zou liggen tussen de $227 en $228 per ton C&F (franco). Naar verluidt zou de tarwe vrijwel allemaal uit het Zwarte Zeegebied komen. China ziet juist af van een tarweorder die het geplaatst heeft in de VS. Het gaat overigens om geruchten die niet bevestigd zijn door officiële bronnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden