Agrifoto

Analyse Granen & Grondstoffen

Breekt de zon eindelijk door op tarwemarkt?

8 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De spanning neemt toe op granenmarkt. Ondanks berichten die niet bepaald als prijsopdrijvend gezien kunnen worden, sloten de termijnmarkten in het groen. Uitgezonderd tarwe op de CBoT overigens. Hoewel daar misschien geen aanleiding toe is, lijken handelaren en speculanten hun stelling in te nemen in aanloop naar het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 hoger op €188,50 per ton. Het meicontract noteerde een plus van €3,50 naar €192 per ton. Op de CBoT leverde tarwe juist wat in. Het meicontract sloot op de beurs in Chicago 0,5% lager op $5.28½ per bushel. Maïs en soja zaten in de lift. Het meicontract maïs sloot 2,2% hoger op $4.38 per bushel en soja pluste 1,6% en kwam daarmee uit op $11.66¼ per bushel.

China heeft een order van 130.000 ton graan uit de VS geannuleerd. Geruchten daarover deden al de ronde maar werden gisteren bevestigd door het USDA. Dat zorgt voor de nodige onrust op de Amerikaanse markt. China heeft serieuze volumes vastgelegd voor levering later dit jaar. Dat Chinese kopers nu morrelen aan eerder gemaakt afspraken omdat de markt gedaald is, geeft weinig vertrouwen. Wat is een verkoopcontract met China nog waard?

Ander bearish nieuws voor tarwe kwam uit Egypte. Staatsinkoper Gasc heeft een tender voor tarwe gisteren teruggetrokken. De scherpste inschrijving op de tender kwam uit een land dat wel ligt aan de Zwarte Zee maar niet een van de gebruikelijke scherpe bieders is. Bulgarije legde namelijk de laagste prijs neer in de Egyptische tender met volgens bronnen $226 per ton C&F (franco). Handelaren op de Matif trokken zich daar overigens weinig van aan gezien de stijging. Het begint er daarmee toch een beetje op te lijken dat de tarwemarkt de bodem een heel eind heeft gevonden.

Afspraak is afspraak of niet?
Soja is een bijzonder verhaal aan het worden. China is de grootste importeur en in de eerste twee maanden van dit jaar heeft het land fors minder soja geïmporteerd. Uit de Chinese douanecijfers blijkt dat er in januari en februari 13 miljoen ton soja is ingevoerd. Dat is 8,8% minder dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Volgens Reuters zit de import daarmee op het laagste punt sinds 2019. Matige marges bij sojaverwerkers, vertragingen bij transport, langzame afhandeling door de douane en het Chinees nieuwjaar worden als reden aangevoerd voor de kleinere Chinese import.

Dat de graankoersen - op tarwe op de CBoT na dan - in de lift zitten moet volgens verschillende analisten haast wel komen door het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Fundamenteel is er niet heel veel veranderd. Het zou kunnen dat de negatieve stemming iets te ver is doorgeslagen en dat we daar nu een correctie op zien. De directe aanleiding is dat er een toon wordt verwacht die ietwat bullish is voor maïs en soja in de maarteditie van het Wasde-rapport. Voor beide gewassen worden namelijk kleinere voorraden voorspeld door de deelnemers aan een peiling van Bloomberg. Daarnaast verwachten deelnemers ook forse aanpassingen in de oogstprognoses voor Brazilië door het USDA.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden