Ambitie van Macron

Franse grond beschermd tegen investeerders

26 Februari 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert acht het noodzakelijk om de Franse grondmarkt te beschermen tegen buitenlandse investeerders. President Emmanuel Macron gaat een stap verder en wil het kopen van grond in zijn geheel verbieden. Dat moet een prijsopdrijvend effect voorkomen.

Het balletje begon te rollen toen Macron 1.000 jonge Franse boeren uitnodigde op zijn werkpaleis in Parijs. Tijdens een pittige toespraak deed hij duidelijk uitspraken. De Franse overheid stelt €5 miljard beschikbaar voor de sector, maar in ruil daarvoor moet er een flinke verandering plaatsvinden.

Zo moeten afspraken met verwerkers en afnemers verbeterd worden om positievere marges te bewerkstelligen. Ook is er een duidelijke ambitie voor minder gewasbeschermingsmiddelen en meer biologische alternatieven. Het aandeel biologische landbouwgrond gaat naar 15% in 2022, tegenover 6,5% op dit moment.

Buitenlandse investeerders mogen geen grond meer kopen

Grondmarkt
Ook over de grondmarkt sprak Macron zich duidelijk uit. Als het aan hem ligt is het voor buitenlandse investeerders binnenkort niet langer mogelijk om Franse landbouwgrond aan te kopen. Landbouwminister Stéphane Travert zwakt die uitspraak zondag 25 februari in een televisie-interview iets af.

Als voorbeeld wordt een transactie van 1.700 hectare genoemd in de regio Berry, Midden-Frankrijk. Een Chinees bedrijf heeft die grond gekocht om biologische tarwe op te verbouwen, met behulp van een Franse fabriek wordt deze meel naar China verscheept. Ook in andere delen van Frankrijk zijn Chinese investeerders actief.

Ook Engelse en Nederlandse investeerders zijn actief in Frankrijk. In het departement Indre vonden tussen eind 2014 en begin 2016 5 transacties plaats waarbij tot 1.000 hectare in buitenlandse handen kwamen. 

Onder de radar
De president en landbouwminister Travert, vrezen voor een prijsopdrijvend effect. De minister wil de verkoop niet geheel aan banden leggen, maar wil deze wel sterk reguleren om speculatie te voorkomen. Daarbij moet dat 'landjepik' voorkomen, zoals dat in Afrika op grote schaal plaatsvindt. Door een maas in de wet kunnen buitenlanders met behulp van Franse bedrijven grond in eigendom krijgen, waarbij deze transacties onder de radar blijven. Dat gaat de overheid op korte termijn onmogelijk maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leo Dorresteijn 28 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10877686/franse-grond-beschermd-tegen-investeerders][/url]
De Chinezen dit , de Chinezen dat ! Een dankbaar onderwerp bij gesprekken onder Franse boeren. De Fransen zijn zelf een van de grootste investeerders in China . In elke stad in China zie je Franse hotels, supermarkten en modezaken. Macron heeft vorig jaar nog een grote Franse modelboerderij geopend in China.
Macron wil de wereldmarkt bestormen met Franse concerns die concurrerend zijn .
Hij zou zijn eigen stokpaardje in de wielen rijden als hij de Franse (grond)markt gaat afschermen. EU boeren kan hij al helemaal niet beletten zich in Frankrijk te vestigen. Neen , zie het als goedkope praat van Macron om de gemoederen onder de boeren te kalmeren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden