Nieuws Grondmarkt

Giga-akkerbouwbedrijf Australië te koop

2 Juli 2018 - Niels van der Boom

Ondernemer John Nicoletti biedt zijn mega-akkerbouwbedrijf in de deelstaat West-Australië (Western Australia) te koop aan. Het gaat om ruim 200.000 hectare grond, waar voornamelijk graangewassen worden geteeld. Inclusief gebouwen en machines komt de vraagprijs neer op €47,4 miljoen tot €53,7 miljoen.

Het is het grootste aaneengesloten bedrijf dat ooit te koop wordt aangeboden in Australië. Het gaat om 76.000 hectare in eigendom en 127.000 hectare pachtgrond; voornamelijk akkerbouwgrond, verdeeld over 30 bedrijven in 9 gemeenten. De vraagprijs ligt tussen de 75 miljoen en 85 miljoen Australische dollar, omgerekend €47,4 miljoen tot €53,7 miljoen.

53,7

miljoen

moet het bedrijf maximaal opleveren

Nicoletti kwam in 2015 ook in het nieuws, toen hij 70.000 hectare verkocht. Dat was toentertijd de grootste deal in de historie van de deelstaat West-Australië. De koper was het Chinese bedrijf CK Life Sciences uit Hong Kong, zij legde €22,76 miljoen neer voor de grond die Nicoletti vervolgens voor 10 jaar terug pachtte. Dit contract wordt potentiële kopers aangeboden bij het huidige aanbod.

Focus op John Deere
Zijn vorige deal volgde na 3 slechte jaren, maar deze keer is het zijn leeftijd dat een rol speelt. Nicoletti is bijna 65 jaar en wil meer tijd besteden aan zijn 6 John Deere dealerbedrijven in de deelstaat. Het interesseert hem niet wie de koper is, als er maar goed met het bedrijf en de 25 aanwezige medewerkers wordt omgesprongen.

"Er zijn voldoende internationale financiële fondsen die geld willen beleggen in landbouwgrond. Dit is het perfecte moment", aldus Nicoletti. "Het draait om timing." Momenteel is het zeer droog in West-Australië. Komt er op tijd regen, dan is het plan om 80.000 hectare met akkerbouwgewassen in te zaaien. De nieuwe koper kan die vervolgens oogsten. Is er geen serieuze interesse, dan gaat het bedrijf nog een jaar op de oude voet verder. De verkoop is niet noodgedwongen.

Compleet bedrijf
De koper verwerft met de deal niet alleen een enorme hoeveelheid grond. Er zijn 25 locaties en 12 schapenschuren voor in totaal 50.000 ooien. Graan kan worden opgeslagen in silo’s met een capaciteit van 15.000 ton. Er zijn 14 maaidorsers, 12 zaaimachine, 13 kniktrekkers, 7 gewone trekkers, 7 veldspuiten en 4 cultivators. Uiteraard bijna allemaal van John Deere.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden