Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Nieuw hoofdstuk voor landbouw in Oekraïne

2 Augustus 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

De onmogelijke grondmarkt in Oekraïne is een doorn in het oog van de internationale politiek. Veel agrarische grond is in handen van de overheid en grond kopen lijkt onmogelijk. Het openbreken van de grond markt brengt volgens velen daarom een broodnodige revolutie teweeg in de landbouwsector. Kan de kersverse president Volodymyr Zelensky dit bewerkstelligen?

De landbouwsector van Oekraïne is er een van ongekende rijkdom. Niet voor niets was het altijd de graanschuur van de Sovjet-Unie. Het land telt 42 miljoen hectare landbouwgrond. Ter vergelijking: Duitsland telt 15,2 miljoen hectare en Frankrijk 27,8 miljoen hectare. Circa 25% van alle vruchtbare zwarte aarde ter wereld ligt in Oekraïne.

Komiek als president
Eind mei werd Volodymyr Zelensky de nieuwe president van het land. Zijn partij pakte op 21 juli de winst in het Oekraïens parlement. De partij kreeg 254 van de 424 zetels. Zelensky is komiek en acteur en speelde notabene president van het land in een comedyserie. Het gaat echter om de eerste absolute meerderheid sinds de onafhankelijkheid in 1991.

Zelensky heeft een aantal 'onmogelijke' taken te vervullen, zoals het beëindigen van de oorlog met pro-Russische separatisten en het actief tegengaan van corruptie. Daarnaast zit ook de economie in het slop. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sprak zich al uit over de economie en de rol van de grondmarkt hierin. Ook dit onderwerp stond hoog op de verkiezingsagenda van Zelensky.

Veel staatseigendom
Op dit moment is het niet mogelijk om landbouwgrond te kopen of te verkopen in het land. Veel grond is eigendom van 3.500 staatsbedrijven en die zijn veelal niet meer actief. De grond moet geprivatiseerd worden als het aan het IMF ligt. Wordt dit werkelijkheid, dan gaan investeerders uit het westen waarschijnlijk investeren in de sector.

Het eind van het jaar wordt reeds als deadline genoemd voor hervorming en transparantie van de grondmarkt in het land. Tegenstanders zijn daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Zij zijn van mening dat de enorme hoeveelheid landbouwgrond een van de grootste rijkdommen is die het land heeft. Dit verkopen aan buitenlandse investeerders wordt als grote bedreiging gezien. De uitspraken van het IMF worden dan ook met grote scepsis ontvangen.

Corruptie tegengaan
Om de grondmarkt uit het slop te krijgen, is daarom meer nodig dan transparantie en privatisering. De investeerders uit het westen vrezen de grote mate van corruptie. Daarbij hebben oligarchen er een status quo en domineren zij de investeringsmarkten. Dit moet dus tegelijk met de grondmarkt worden aangepakt en dat is geen eenvoudige taak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 3 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10883477/nieuw-hoofdstuk-voor-landbouw-in-oekra-ne]Nieuw hoofdstuk voor landbouw in Oekraïne[/url]
Eens kijken of ze de met stroop bewerkte, door hun zelf aangestelde Oekrainse regering zover kunnen krijgen 's lands kapitaal, hun vruchtbare grond, om te ruilen voor waardeloze papiertjes euro's genaamd. Het moment dat die euro knalt komt snel dichterbij, dus investeren maar.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden