Opbrengstverlies tot 70 procent

Dagelijkse 2.000 hectare kwijt door verzilting

30 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

In 2050 moet de wereld de helft meer graan produceren om de 9 miljard tellende wereldbevolking te voeden. Maar elke dag verliest de wereld 2.000 hectare aan landbouwgrond aan verzilting. Dit kan zo niet doorgaan, zeggen onderzoekers van de Verenigde Naties.

De landbouwgebieden die hardst zijn getroffen door verzilting liggen onder meer rond het Aralmeer in Centraal-Azië, de Gangesvallei in India, de Indusvallei in Pakistan en de Gele rivier in China. Echter kampen ook westerse landen waaronder Australië met het probleem dat wordt veroorzaakt door niet adequate drainage. Zo kost verzilting de Verenigde Staten jaarlijks 750 miljoen dollar.

De geleidelijke toename van sodium en magnesium in de bodem leidt tot opbrengstverliezen tussen de 15 en 70 procent. Het resulteert erin dat meer dan een vijfde van de geïrrigeerde gronden wereldwijd wordt geraakt. De onderzoekers berekenden dat het de wereldeconomie jaarlijks 27 miljard dollar kost aan verloren gewassen.

Hoewel in een groot deel van de getroffen gebieden investeringen zijn gedaan in irrigatie en drainage om verzilting tegen te gaan, wordt de infrastructuur niet goed beheerd of onderhouden. De Verenigde Naties vindt het essentieel om de gebieden weer op volle capaciteit te krijgen. Zeker naarmate de wereldbevolking en de behoefte aan voedsel groeit, met name in de ontwikkelingslanden.

Door de aanplanting van bomen, het kweken van zoutbestendige gewassen of het graven van diepe drainagegreppels rond aangetaste velden kan er wat aan het probleem worden gedaan. De ingrepen zijn economisch veel goedkoper dan het land verder te laten verslechteren.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
buro elodea 13 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10860314/dagelijkse-2-000-hectare-kwijt-door-verzilting]Dagelijkse 2.000 hectare kwijt door verzilting[/url]
dit probleem speelt ook al in geringe mate in nederland. er wordt nog met veel geld zoet water naar de noordelijke landbouwgronden gepompt waar zilte teelten wellicht de toekomst zijn!
luchtballon 13 November 2014
verzilting lijdt tot niets, wie zit daar nu op te wachten behalve dan enkele natuurofoben.

buro elodea schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10860314/dagelijkse-2-000-hectare-kwijt-door-verzilting]Dagelijkse 2.000 hectare kwijt door verzilting[/url]
dit probleem speelt ook al in geringe mate in nederland. er wordt nog met veel geld zoet water naar de noordelijke landbouwgronden gepompt waar zilte teelten wellicht de toekomst zijn!
boertje 28 November 2014
Zie je nou wel de Hedwigepolder mag helemaal niet onder water gezet worden want verzilting van landbouwgrond moet tegengegaan worden door de VN en dit is volgens mij toch een machtige organisatie.
erik 30 November 2014
Hedwige verzilt automatisch, en maakt ook geen verschil wereldwijd. Dit zijn lokale emoties, en die doen lokaal ter zake, maar wereldwijd niet. Er verdwijnt per jaar wereldwijd meer landbouwgrond dan er totaal in Nederland aanwezig is, ken je plaats.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden