Stilte voor de storm

Politiek zet ondernemers in wachtkamer makelaar

21 Mei 2015 - Clarisse van der Woude

Op de markt voor landbouwgrond is het rustig. Grond is duur. Er is weinig aanbod en veel vraag, want boeren willen uitbreiden en hebben er weinig moeite mee om hun boeltje te pakken en elders verder te gaan. Dat blijkt bij navraag onder makelaars in Flevoland.

Met name veehouders en akkerbouwers zoeken uitbreidingsmogelijkheden. ‘Veel boeren geven aan te willen uitbreiden, maar zodra ze de prijzen horen, vinden ze het te duur’, zegt een makelaar. Het lijkt erop dat ze er aan moeten wennen, want makelaars menen dat de prijzen momenteel stabiel tot licht stijgend zijn.
Een andere kwestie is politiek van aard en zet ondernemers in de wachtkamer. Wat gaat de melkprijs doen? Wat brengt het nieuwe akkerbouwseizoen? Hoe werkt de melkveewet uit? Welke invloed heeft dat op grond? Waar gaat het met de rente naartoe? Onzekerheden die ondernemers in de pauzestand zetten, maar het lijkt stilte voor de storm. Na de zomervakantie begint het weer te lopen, denkt een makelaar. Tenzij de melkprijs in elkaar stort; dan ziet alles er weer anders uit.

Grondprijzen 
Noordoost-polder lijken weer wat te normaliseren

In Zuidelijk Flevoland zijn er transacties geweest die boven de ton uitkwamen. Sommige noemen bedragen van 110.000 euro per hectare, anderen weerspreken die. In Oostelijk Flevoland zijn er goede gronden geweest die meer dan 90.000 euro per hectare opbrachten, maar het merendeel zit tussen de 80.000 en 85.000 euro. Dat geldt ook voor kavels in de Noordoostpolder waarmee de prijzen daar weer wat lijken te normaliseren na een eerdere stijging van 10 procent. Alleen hele mooie kavels, geschikt voor pootgoed en biologische teelt, goed gelegen en in de belangstelling van twee buren, kunnen een uitschieter richting de 90.000 tot 95.000 euro maken.

Een nieuwe ontwikkeling is dat boerenbedrijven sneller hun boeltje pakken om in een ander gebied verder te boeren. Iemand die veel belangstelling krijgt voor zijn grond en met een oudere stal zit, zoekt elders een nieuwe locatie met jongere bedrijfsgebouwen. Zijn grond komt te koop waarbij de gebouwen er verplicht bij moeten worden genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden