Hoogtepunt geweest?

Grondprijs Noord-Amerika houdt voet stevig op gas

15 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Landbouwgrond stijgt nog altijd rap in waarde. Zeker in Noord-Amerika is sprake van snelle stijgingen. Dat valt op te maken uit berichtgeving over landbouwgrond in diverse media. 

Landbouwgrond neemt in West-Canada snel toe in waarde, maar nergens gaat het zo snel als in landbouwprovincie Saskatchewan waarbij de tarweteelt een grote plek inneemt. In 2013 steeg de grondprijs 28.5 procent in waarde. Geen enkele andere provincie zag zo’n grote stijging de afgelopen tien jaar. 

Hoewel de toename ook voor Saskatchewan de grootste van de laatste jaren is, is het geen eenmalig fenomeen, schrijft CBC News. Volgens Farm Credit Canada is de waarde van landbouwbedrijven in deze regio de afgelopen drie jaar 89 procent omhoog gegaan. De opwaardering is het gevolg van optimisme in de sector: hoge graanprijzen, een stijging van de prijs van rundvee en de grote oogst. Boeren zochten daarop uitbreidingsmogelijkheden door land dat ze eerder huurden nu te kopen. 

De gemiddelde grondprijs in Canada steeg met 22.1 procent in 2013. Ook in de Verenigde Staten een toenemende grondprijs. In 2014 steeg de waarde van geploegd land in de meeste regio’s met 10 procent of meer, stelt Agweek vast. Toch zou de markt nu op haar hoogtepunt zijn en weer op de weg naar beneden. De afgelopen zes jaar steeg de grondwaarde met 255 procent, met inbegrip van een sprong van 36 procent in 2013, maar de 10 procent waardevermeerdering is een stuk minder groot, wat zou kunnen duiden op afkoeling van de markt. 

Desondanks zijn er provincies die nog gewoon 20 procent omhoog gaan dit jaar. Het hoge netto bedrijfsinkomen in combinatie met een gunstige rentevoet, een sterke vraag naar landbouwgrond en een beperkt aanbod drijft de prijs op. Ook zouden de verschillende toepassingen voor maïs en sojabonen, waaronder ethanol en soja voor biodiesel, alsmede de groeiende Chinese vraag naar maïs van landbouwgrond een goede investering maken. Zeker als de investeerder het koopt met weinig of geen schuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden