Gebruiker

De banken maken de dienst uit in veelgevallen of het nu gaat over een stuk land aan kopen of in wat voor termijn je fosfaat rechten af kunt schrijven de bank bepaald

Gebruiker
Ton Westgeest

Goed gesproken Leonie, uit alles blijkt wel dat al die padvinders uit de politiek niets maar dan ook niets te zeggen hebben. Ze hebben  er  de ballen verstand van, laten zich door extensieve instanties voor liegen en lopen met alles achter de feiten aan.
Wie in werkelijkheid regeert zijn de multinationals, je ziet het bij de dividendbelasting, hier zie je ook dat de Rabobank, niet gehinderd door verstand, de regie blijft voeren....

Gebruiker
Ard Eshuis

Bedankt Leonie: Zo is het en niet anders! Het wordt hoog tijd voor een sterk en aanhoudend tegengeluid!

Gebruiker
vanplateringen

Ik heb altijd al gezegd dat het beleid door de .......... van de Rabo in Utrecht wordt gemaakt. Rutte en co hebben helemaal niks te vertellen. Triest maar waar.

Gebruiker

Vandaag precies 2 jaar geleden is de ellende begonnen met de fosfaat.
Het landelijkfosfaat quotum bestond al een lange tijd.
Helaas ik als gewone melkveehouder wist niet precies wat het inhield.
Nu weten we allemaal wat er speelt en wie in onze ogen de veroorzaker is van de fosfaat problematiek .
Het nieuw gemaakte geld (fosfaatrechten) is in ieder geval voor de banken een uitkomst.

Gebruiker
Eric Hubers

Leonie Bosch praat veel over LTO. Een tijd terug had ze het over het best bewaarde geheim van LTO, een flink staaltje nepnieuws.
Is het niet wat, als Leonie een keer naar Den Haag komt, naar het LTO kantoor. Zij beweert nogal wat zaken, waarvan ik constateer dat het in ieder geval haar feiten zijn en dat mag in een column. Een column moet prikkelen en mensen aanzetten tot nadenken over hoe het beter kan, of zou moeten. Ik spreek voor mezelf, maar zou het wel de moeite waard vinden om in Den Haag een kop koffie met Leonie te drinken en me door haar te laten adviseren als LTO vakgroepvoorzitter. Dingen die beter kunnen, moeten beter. Belangrijk is wel, dat het best mogelijk resultaat beoogd moet worden.
Dit zal niet alleen bereikt worden door te zeggen waar het op staat, daar komt ook diplomatie en visie bij kijken.

Gebruiker
Eric Hubers

Ik ben overigens van pluimvee. Een sector die haar mestprobleem heeft opgelost en desondanks een duur rechtensysteem heeft moeten behouden om de derogatie voor de melkveesector mogelijk te blijven maken. Pluimveehouders hebben ook wel een mening over de privileges die de melkveesector zich de afgelopen eeuw heeft toegedicht. Beste Leonie, de wereld is complex! Verdeeldheid zaaien maakt dat we uiteindelijk allemaal slechter af zijn. Het zou veel meer helpen om mee te denken en te werken aan een holistische aanpak. Nederland is niet alleen van de melkveesector. Zij verdienen wel een gunstige positie in Nederland, vanwege economie, natuur en imago. Maar ook de melkveesector moet de beschikbare ruimte om landbouw te drijven, delen met andere sectoren en maatschappij.

Gebruiker

Mooi eric
Dan gelijke monniken gelijke kappen..
Pluimvee houderij moet dan ook maar grondgebonden worden.

Gebruiker
Ton Westgeest

Erik hang geen flut verhaal op, Leonie doet het juist goed. Eerst onderzoeken, dan benoemen en dan zorgen dat het anders moet. Niet zo als de bankencrisis, helemaal niets doen en gewoon doorgaan met die maffiapraktijken, bonussen, hoger salaris en mooie baantjes aan vriendjes geven. De LTO is zeker een van de gemene delers in het spel, en dan bedoel ik ook gemeen.!
Net als de overheid, de banken en de melkfabrieken...
Deze instanties zouden allemaal hebben moeten waarschuwen dat het niet goed zou gaan ....Wat hebben ze gedaan? de boel op een gigantische manier opgezweept en nu zijn jullie niet thuis en wijzen jullie allemaal naar die boer!
En dan zeg ik echt niet dat ze zelf geen schuld hebben....
Ik zit vlak bij Den Haag, kom eens uit je ivoren torentje dan wil ik je wel ff bijpraten, neem gerust je hele LTO mee!

Gebruiker

Nee Ae dat zie je niet goed het gaat erom dat de mest geen probleem meer is
De pluimveesector heeft als enige sector zn mestproblematiek opgelost door verwerking en export.
Als Schouten haar beloftes na komt ( en dar zal ze zeker doen). Dan komt er een gunstige regeling voor de pluimveesector. Het is toch ook van de sotte dat de pluimveesector zou moeten bloeden voor de rundveehouders.

Gebruiker
jan veltkamp

@Ae. De Pluimveehouderij hebben de zaken op orde. Bij gelijke monniken gelijke kappen moet de rundveehouderij er dus voor zorgen dat zij van het fosfaatoverschot afkomen. Jij hebt ook nog steeds niet begrepen dat het geen plaatsingsprobleem is maar een overschot (boven de limiet) probleem. Dus grondgebonden maken lost niks op.

Gebruiker

Meest verstandige praat komt hier van Eric Hubers en Jan Veltkamp. Met hun ervaringen in de pluimvee- en varkenshouderij zagen ze wel aankomen dat het met de groeiexpansie in de melkveehouderij gruwelijk mis zou gaan. Boeren die bijtijds hun quotum verkochten en de vrijgekomen tijd gingen steken in mega vergunningaanvragen. Een enkeling had geluk en kon tijdig zijn plannen realiseren met nu flink veel fosfaatrechten en een dikke bankschuld. Anderen zagen lange procedures en kwamen te laat aan de gang. Maar om dat nu pech of knelgeval te noemen gaat veel te ver. Je hebt gegokt, heel stoer je grote stal geshowd en moet nu op de blaren zitten. Kijk het nog even na, die handtekening onder de financiering heb je toch echt zelf gezet. Faillideren, uithuilen en opnieuw naar start, de Rabo heeft haar stroppenpot rijkelijk gevuld.

Gebruiker
Leonie Bosch

@Eric, het is niet mijn intentie om 'nepnieuws'  te creëren. Het stuk waar jij naar refereert was niet voor niets in de vragende vorm geschreven. Ik wilde oprecht weten of LTO voldoende melkveehouders als leden had om voor alle melkveehouders te kunnen spreken. Er kwam geen dialoog, wel een paar hele nare privé berichtjes overigens. Ook begrijp ik dat er soms afwegingen en compromissen gesloten moeten worden, maar ik geloof ook dat je daarover transparant kunt zijn. Overleg met banken, overleg met ministers, overleg met natuurorganisaties allemaal prima om informatie te verzamelen en kansloze routes af te laten vallen. Maar wanneer je te lang en te vaak met dezelfde mensen aan tafel zit ga je elkaars waarheid geloven en als je dan ook nog iedere vorm van kritiek doodzwijgt of doodslaat dan kan het zijn dat je niet meer ziet wat er echt speelt (aanname). Maar ik laat mij graag van het tegendeel overtuigen.

Gebruiker

een pitbull omdat lto te soft is of een pitbull voor lto om .de regeerders schrik aan te jagen wat word er bedoeld.

Gebruiker

In de rundveehouderij wil men ook werken aan mestafzet en verwerking.. Maar moet naast dit criterium ook grond onder het bedrijf hebben om melk te mogen produceren.. Waarom is dat alleen in de melkveehouderij en niet bijv in de melkgeiten houderij..?

Gebruiker

Hoogmoed komt voor de val!
De problematiek is omvangrijk en oplossing(en), logisch dat daarover wisselend wordt gedacht. Dat kan en mag in een democratisch land. Maar zodra iemand als Leonie, niet vooraanstaand in netwerk van regenten, haar pittige beeld ventileert beginnen lieden als van LTO kreten tw roepen “als nepnieuws”. Niks anders dan haar in een kwaad daglicht stellen. Rabo hebben we - nog- niet gehoord maar ook van haar zijn we gewend dat ze alles her beste weten en de wijsheid in pacht hebben.

Ik zou zeggen “slaap lekker verder” de wal zal het schip keren.

Gebruiker

Als akkerbouwer heb ik mij altijd verbaasd wat er in de rundveehouderij gebeurde.
Zowel door de verwerkers van melk als door de banken en ook door lto.
In 2013 werd letterlijk gesproken over 20% meer melk , en RFC die vertelde erbij dat alle geproduceerde melk verwerkt zou worden.
Als akkerbouwer kom ik bij veel veehouders, en ook deze veehouders hadden  allemaal oogkleppen op.
Gedreven door een gezamelijk koor van fabriek, bank, lto.
Binnen mijn bescheiden bestuurs activiteiten  ( lto ) hebben wij ons afgevraagd,,hoe kan de veehouderij groeien terwijl nederland bijna aan het fosfaat productieplafond zit.
Ik zie nu de scherven overal liggen of onistaan, denk dat degene die het brutaals is geweest ook nu weer gaat winnen.
Een juiste oplossing is er niet, alleen is deze  gebeurtenis iets waar de gehele agrarische sector van moet leren.

Gebruiker

Volgens mij gaat Eric Hubers al heel wat jaren mee binnen LTO. Wellicht is hij "vergeten" om toe dertijd Keesje Romijn een keer bij de oren te pakken. Hij mocht tekeer gaan als een olifant in een porseleine kast. Zo van: opzij, want ik kom eraan. Maar als je een bestuurslid die afscheid neemt een lintje gunt zal er toch wel een grote harmonie zijn bij de bestuurders binnen LTO!

Gebruiker
Eric Hubers

Hoi Piet,
Je hebt gelijk, ik zit er al weer enkele jaren en ik hoop dat over een poos er een jonge ondernemende pluimveehouder is die het stokje van mij overneemt.
Kees en ik waren het niet eens over het mest- en fosfaatbeleid en ook niet over het feit dat omwille van behoud van derogatie, mijn sector fors moest bloeden en nu met een gedrocht van een rechtensysteem zit, waar je winnaars en verliezers hebt. Bovendien een enorme hindernis voor de opvolgers om het bedrijf over te kunnen nemen, laat staan te ontwikkelen. Maar de machtsverhoudingen in de landbouw, los van lto, zijn zoals ze zijn. Melkveehouderij en daarna Akkerbouw hebben de meeste macht. Ik ben ervoor om de feiten vooral te laten gelden bij besluitvorming en niet de machtsverhouding. Helaas moet ik het hier ook wel eens afleggen. Neemt niet weg dat ik wel fanatiek iedereen met de neus op de feiten blijf drukken, in de hoop iets te bereiken, dan wel te voorkomen. Wel apart dat Peer vindt dat ik Leonie in een kwaad daglicht probeer te zetten. Dat lees ik niet terug in mijn verhaal. Andersom wordt LTO toch niet bepaald gespaard Peer?! Daar moet een lto-er wel tegen kunnen hoor! En ik hoop een columniste ook!

Gebruiker

@jan veltkamp  "rondgebonden maken lost niks op." als akkerbouwer wil ik geen drijfmest op het land.
Als de veehouderij eens van dat systeem af kwam, was de beschikbaarheid van gerijpte stalmest groter: goed voor gewas, bodem en natuur. Daarmee kunnen ook de dwaze Brusselse regels van tafel. Wie die onzin bedacht heeft... ?

Gebruiker

hoe zit dat eigenlijk met de Rabobank. Wie heeft het bestuur (indertijd) de ruimte gegeven om het maar niet langer een cooperatie te laten zijn. Of is het nog steeds een cooperatie? Dan zou die cooperatie mooi als boerenvertegenwoordiger kunnen optreden. Of is dit wat te ingewikkeld voor een boeren cooperatie?
Het is van beiden een: van, voor en door de (boeren)leden of anders niet. In het laatste geval moet die cooperatieve vlag dan ook van de modderschuit.

ik heb me al vaker afgevraagd waar die bank nou eigenlijk staat als het gaat om het belang van de boerenondernemer.
Het bureaucratische-managersvaandel staat hoog in top. Voor wie zitten ze daar eigenlijk in hun kantoren... elkaar af te dekken. Wie kent nog ene mijnheer SS?", die de bank geen goed heeft gedaan, maar mooi met een afkoopsom mocht vertrekken; is slechts een voorbeeld. Zo gaat dat bij die (cooperative) bank.

Gebruiker

Ruud Huirne is de baas van de rabobank,hij heeft met een paar LTO,ers meegewerkt  aan tot standkoming van de fosfaatwet,nu kunnen de knelgevallen nog een trap na krijgen !