Ongeveer 30.000 hectare

Overstromingen zorgen voor enorme schade

6 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

In Nederland zijn boeren bezig om het gras zo snel mogelijk van de weides te halen die naast de rivieren liggen en wordt vee geëvacueerd, maar in Duitsland is het inventariseren van de schade begonnen. Een eerste grove schatting in Beieren gaat uit van 30.000 hectare met schade.

Volgens een vroege prognose staat er alleen in de Duitse deelstaat Beieren al 20.000 hectare landbouwgrond onder water en 10.000 hectare weidegrond. Voor veel boeren is de situatie schrijnend, omdat weilanden gemiddeld vijf jaar nodig hebben om te herstellen. Dit weten de boeren nog van de overstromingen uit 2002.

De Suddeutscche krant geeft een voorbeeld van een melkveehouder die een derde van zijn weilanden onder zag lopen. "Eerst verdween door de bruine modderstroom het drinkwater voor vee, daarna dreven er boomstammen, takken en stronken en zelfs autobanden en andere rommel de weides op. "

Het ergste is echter het drijfzand. Het gras kan daardoor afgeschreven worden. Niet dat de boeren het nog kunnen maaien, want de machines zijn ook kapot. "Ook het vee wil het niet meer eten omdat het gras stinkt en niet meer smaakt", zegt een melkveehouder tegen de krant. 

Landbouwminister Helmut Brunner schat dat er 20.000 hectare akkerbouwgrond en 10.000 hectare weiland onder water staat. Dit komt neer op 1 procent van de landbouwgrond. Een eerste schattingen gaat uit van een schadepost van 7 miljoen euro. De oogstschade valt nog niet in te schatten maar experts gaan al uit van een kostenpost van miljarden euro"s.

De overstromingen zijn des te erger door het koude voorjaar, wat de plantgroei al vertraagde. Alleen tarwe en koolzaad stond er goed bij. Bij de andere akkerbouwgewassen ziet het er slecht uit. Zo doen aardappelen, suikerbieten, mais, soja, erwten en bonen het slecht. In sommige gebieden hadden boeren nog niet eens mais gezaaid en aardappelen gepoot.

Ook in Saksen is de eerste schade opgemaakt. Minister van landbouw, Frank Kupfer, gaat uit van miljoenen aan schadevergoeding. De omvang van de schade op de velden is vergelijkbaar met de strop na de overstromingen in augustus 2002 stelt Agrarheute

De overstromingen van afgelopen week hebben niet alleen geleid tot stilstand van de gewasgroei, maar op sommige plekken zijn complete gewassen vernietigd. Graan, koolzaad, suikerbieten, aardappelen en voederbieten zijn door uit hun oevers getreden waterwegen verwoest. Boeren worden geconfronteerd met dramatische misoogsten en voedseltekorten voor hun dieren. Kwaliteit is al lang geen thema meer. 

En als het water weg is, is het probleem nog niet weg. Komende maanden zal het gebrek aan veldwerk tot hoge ziekte- en onkruiddruk leiden. Het gebrek aan zuurstof in het wortelstelsel remt de groei. Graslanden kunnen niet worden gebruikt voor de hooi- en kuilvoerproductie.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden