Inside: Rentemarkt

Nieuw-Zeeland verlaagt rente, doel niet bereikt

11 Augustus 2016 - Edin Mujagic

De centrale bank van Nieuw-Zeeland verlaagde voor de zesde keer in iets meer dan een jaar tijd de rente, onder meer om de melkindustrie te steunen. De serie renteverlagingen is daarmee niet voorbij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De centrale bank probeert daarmee de economie van Nieuw-Zeeland te steunen. De voor Nieuw-Zeeland belangrijke wereldeconomie draait niet goed en de vooruitzichten zijn ook onzeker, aldus de centrale bank. Daarnaast ziet de bank de (geo)politieke risico’s de kop opsteken.

Mede daardoor hebben enkele belangrijke centrale banken in de wereld onlangs hun monetaire beleid verder versoepeld. Zo verlaagde de centrale bank van Australië begin deze maand de rente, net als de Britse centrale bank. Ook het monetaire beleid in de voor Nieuw-Zeeland zeer belangrijke markt, China, is versoepeld.

Centrale bank van Nieuw-Zeeland verlaagt de rente om melkindustrie te steunen

Daardoor is de rente op Nieuw-Zeeland relatief hoog komen te liggen, aldus de centrale bank in Wellington, wat op zijn beurt de waarde van de Nieuwzeelandse dollar aangejaagd heeft. En dat vinden de monetaire ridders van de eilandnatie een groot probleem voor de voor de kleine en open Nieuwzeelandse economie cruciale exportsector. ‘Een zwakkere dollar is nodig’ lezen we dan ook helder en duidelijk gesteld in de persverklaring na het bekendmaken van het rentebesluit.

Aangezien de melkindustrie van Nieuw-Zeeland goed is voor circa 30 procent van de totale export van het land, verbaast het niet dat het besluit rente te verlagen ook genomen is met het oog op de melkindustrie, die de bank expliciet noemde in zijn persverklaring. ‘Lage melkprijzen drukken de inkomens en investeringen van melkproducenten omlaag’ aldus de centrale bank.

De maatregel leverde echter niet het gewenste resultaat op. Waar de centrale bank zoals reeds genoemd erop uit is de waarde van de Nieuwzeelandse dollar te verlagen, is de waarde ervan na het bekendmaking van het besluit de rente te verlagen, niet alleen niet gedaald maar juist behoorlijk gestegen. De dollar was sinds het voorjaar van vorig jaar niet zo veel waard als vandaag. Sinds het begin van dit jaar is de Nieuwzeelandse dollar ruim 12 procent duurder geworden ten opzichte van zijn Amerikaanse naamgenoot. De waardestijging van vandaag komt doordat veel handelaren een grotere renteverlaging hadden verwacht, namelijk van 50 basispunten.

Aangezien het beleid van de bank in Wellington erop gericht is de dollar zwakker te maken, gezien het feit dat de officiële rente op Nieuw-Zeeland ook na deze renteverlaging relatief hoog blijft met 2 procent (in de eurozone ligt die op 0 procent en het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten 0,25 procent) én de opmerking uit de persverklaring dat op basis van de huidige inschatting over economische ontwikkelingen in de rest van dit jaar en erna verdere versoepeling van het monetaire beleid nodig zal zijn, is het te verwachten dat de officiële rente op Nieuw-Zeeland de komende maanden verder zal worden verlaagd. Het bestuur ervan vergadert dit jaar nog twee keer over de rente, eind september en begin november. De ruimte voor verdere stimulering is ook volop aanwezig gezien het renteniveau.

De Nieuwzeelandse dollar werd sterker, niet zwakker na renteverlaging

Mijn vermoeden is dat de bank bij de volgende renteverlaging niet hetzelfde wil meemaken als vandaag, namelijk dat de waarde van de eigen munt stijgt na een verlaging van de rente doordat handelaren teleurgesteld waren met de omvang. Vandaar dat in mijn ogen de kans zeer groot is dat de rente in september met 50 basispunten omlaag zal gaan.

Het vooruitzicht op verdere, waarschijnlijk stevige, renteverlagingen op Nieuw-Zeeland en de daarbijbehorende waardedaling van de dollar, is geen goed nieuws voor de Nederlandse melkexporteurs en melkexporteurs uit de eurozone als geheel. China is namelijk een grote markt voor melk(poeder). Als de economische groei in China hoog en stijgend zou zijn, zou er weinig aan de hand zijn. De toenemende concurrentie uit Nieuw-Zeeland door de zwakke Nieuwzeelandse dollar zou dan teniet worden gedaan door toenemende vraag naar onder meer melk(poeder). Maar de economie van China koelt juist behoorlijk af wat niets anders betekent dan dat de vraag er niet meer zo hard stijgt als voorheen. In die situatie kan de concurrentie voor de Nederlandse melkproducenten op de Chinese markt wel degelijk negatief uitpakken, zeker gezien het feit dat Nieuw-Zeeland, in tegenstelling tot de Europese Unie, een handelsverdrag met China heeft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden