Kiwi's melden minder melk

Chinezen dekken zich in tegen tekort aan melk

17 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Nieuw-Zeeland worstelt met de melkaanvoer als gevolg van een te veel aan neerslag en daar kwam half november nog een aardbeving bij. Iets wat de Chinezen niet ontgaan is zo bleek op de Global Dairy Trade (GDT). Daar werd meer vraag uit deze hoek gezien toen deze groep zich probeerde in te dekken. 

20

procent

minder melk op plaatsen in Waikato

Opnieuw kende Nieuw-Zeeland een week met veel neerslag. Het opvallende is dat voor de middenlange termijn het land over voldoende vocht in de grond beschikt, maar dat in de droge gebieden het dieper in de grond nog steeds zeer droog is.

De grote verschillen tussen de regio's in Nieuw-Zeeland komen ook tot uiting in de voederwinning. Zo kampt het noorden met een te veel aan neerslag, waar het zuiden prima uit de voeten kan met de hoeveelheid neerslag. Zo schrijft het Noordereiland een achterstand op in de voederwinning, waar het zuiden juist een maand voorloopt op andere groeiseizoenen.

De verschillen in de winning van voer worden doorgetrokken in de melkaanvoer. Zo laten de eerste melkveehouders in Waikato al weten een achterstand van 20 procent op te schrijven in de melkaanvoer. Op jaarbasis rekenen analisten met een achterstand van 10 procent. Wat gevolgen gaat hebben voor de omvang van de totale Nieuw-Zeelandse melkplas, doordat deze regio een belangrijke rol speelt in de melkaanvoer.  

Tegelijk hebben melkveehouders in de regio Kaikoura, door aardbevingsschade, melk moeten dumpen. Er wordt melding gemaakt van veel schade aan de bedrijven, maar tegelijkertijd heeft de hele gemeenschap geholpen om uitdagingen aan te pakken rondom watervoorziening, stroom en andere belangrijke zaken.

Om het plaatje compleet te maken zijn er ook nog bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren. Twee seizoenen verlies draaien heeft zijn weerslag gehad op de liquiditeitspositie. Van de westkust wordt gezegd dat 20 procent van de bedrijven in zwaar weer verkeert.

Zo heeft het weer een behoorlijke tik weten uit de delen aan de melkproductie. Maar ook de aardbeving en financiële problemen wegen mee in de melkbalans. Daarbij is Nieuw-Zeeland nog altijd de grootste bulkproducent van volle melkpoeder. Voor de Chinezen reden om wakker te worden en voorraden in te slaan. Het leverde een plus op, op de GDT.

Waarschijnlijk gaan de nieuwe cijfers over de aanvoer de doorslag geven. Valt de aanvoer echt tegen dan zijn de kaders voor een betere melkprijs gezet.        

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden