Inside: Zuivelmarkt

Prijs fosfaatrechten terug op oude niveau

27 December 2017 - Wouter Baan

Sinds het moment dat bekend is geworden dat fosfaatrechten afschrijfbaar zijn, is de prijs explosief gestegen. Wat doet de handel in de laatste week van 2017?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Half december was er sprake van een prijsdip. Dit had te maken met het feit dat melkveehouders afwachtend waren; mede veroorzaakt door onzekerheid. Deze afwachtende houding verdween toen Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), bekend maakte dat fosfaatrechten fiscaal afschrijfbaar zijn.

Binnen 24 uur steeg de prijs met tientallen euro’s tot €210 per recht als bovenkant van de markt. Vlak voor Kerst is volop gehandeld. Qua volumegrootte vindt het zwaartepunt van de handel momenteel plaats tussen de 200 en 600 kilo fosfaat.

Kopers afwachtend door daling bij FrieslandCampina 

Afwachtende handel na Kerst
Daags na Kerst zijn kopers afwachtender geworden. Onderliggend is veel vraag, maar de daling bij FrieslandCampina geeft een klein schokeffect. Dit ondank dat deze verlaging verwacht werd. 

Desalniettemin houdt de handel gemakkelijk stand boven de €200 per recht. Het is niet waarschijnlijk dat deze ondergrens nog doorbroken wordt voor het nieuwe jaar. De gemiddelde prijs voor een optie op fosfaatrechten bedraagt nu €201 per recht (43 kilo). 

In het nieuwe jaar maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekend hoeveel rechten een melkveehouder krijgt toebedeeld. Dit zal waarschijnlijk opnieuw tot prijsreuring leiden.Na een dipje is de prijs van fosfaatrechten weer terug op het oude niveau.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden