Inside: Zuivelmarkt

Boycot op zuivel uit Wit-Rusland in de wacht

7 Maart 2018 - Herma van den Pol

De Russen maken opnieuw bekend de ban op de import van bepaalde zuivelfabricaten uit Wit-Rusland uit te stellen. De nieuwe ingangsdatum is 15 maart. Echter, het is nog allerminst zeker of de ban doorgaat, want achter de schermen wordt hard gewerkt aan een oplossing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De delegaties uit Wit-Rusland gingen 5 maart weer in gesprek met Rusland, om zodoende de ban op de zuivelimport te voorkomen. Eerder kondigden de Russen aan om de producten (onder meer melkpoeder, roompoeder en gecondenseerde melk) vanaf 6 maart te weren. Die datum ging echter niet door en dat is nu 15 maart geworden. Waarom de datum is verplaatst, is onbekend.

Bilaterale handelsovereenkomst
Verschillende afgevaardigden van het Wit-Russische ministerie van Landbouw en Voedsel laten aan de BelTA weten dat er gezocht wordt naar een oplossing, inzake de afgekondigde ban op zuivelproducten. Experts in Wit-Rusland geven aan dat dit soort problemen veel sneller opgelost kunnen worden. Dit omdat Rusland en Wit-Rusland en bilaterale handelsovereenkomst hebben. 

Ondertussen houden de Russen voet bij stuk dat de mogelijke ban een direct gevolg is van kwaliteitsproblemen. Zij geven aan gedurende 2016 zeker 70 brieven verzonden te hebben met waarschuwingen betreffende de kwaliteit. 

Melkprijs onder druk
Toeval of niet, maar de dreiging valt samen met de druk die op de Russische melkprijs staat. Zo daalde deze over de eerste 2 maanden van 2018 met bijna 15%. Dit levert een melkprijs op van €34 per 100 kilo (bij 4% vet en 3,4% eiwit). In Wit-Rusland ligt de prijs op €28 per 100 kilo. Daar trok de melkprijs riching het einde van 2017 juist weer wat aan, maar wordt er in de tweede maand van 2018 opnieuw een daling gezien.

De Russische melkveehouders produceerden over 2011 ongeveer 1,2% meer melk, waardoor de aanvoer op 31,1 miljoen ton uitkomt. Als het gaat om de aanvoer van melkpoeder, dan leunen de Russen sterk op Wit-Rusland.

Niet de eerste keer
Het is daarentegen niet de eerste keer dat Rusland de stroom van zuivel uit Wit-Rusland probeert te blokkeren. Ook in 2016 verdachten de Russen Wit-Rusland van het doorvoeren van zuivel uit de Europese Unie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden