Onrust op zuivelmarkt

Duitse melkverwerker vraagt faillissement aan

9 Maart 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Het financieel geplaagde BMG (Berliner Milcheinfuhr Gesellschaft) heeft vrijdag 9 maart haar faillissement aangevraagd. Een mogelijk reddingsplan, waarover eerder deze week nog gesproken werd, heeft het niet gered.

Volgens de Duitse bond van melkveehouders (BDM) kocht BMG zo'n 300 miljoen kilo melk ‘te veel’ aan. Deze melk is slecht tot waarde gebracht. BDM-voorzitter Romuald Schaber liet eerder weten dat een mogelijk faillissement een grote catastrofe is voor Duitse melkveehouders. Een ingewijde bron laat weten dat het faillissement veel spanning en onzekerheid teweegbrengt op de Duitse zuivelmarkt.

Mismanagement
Het bedrijf in kwestie beschikt in het Duitse Hagenow (Mecklenburg-Vorpommern) over 1 fabriek, maar verwerkt samen met andere partijen meer melk. Het melkgeld zou naar verluidt tot aankomende zondag gewaarborgd zijn. Echter, leveranciers schijnen al langere tijd beperkt melkgeld te hebben ontvangen.

Het management van het bedrijf wordt schuldig gehouden voor de financiële problemen. Begin maart kwam al naar buiten dat veel melkveehouders overwogen om over te stappen naar een andere verwerker. 

Ruim 3% van de melkplas
Het bedrijf kocht over 2016 ongeveer 1,15 miljard kilo melk, zo meldt het bedrijf op haar eigen website. Dat komt neer op bijna 3,6% van de Duitse melkplas. De doelstelling was om die melkplas over 2017 verder uit te breiden. Dit is niet gelukt, want vanuit de markt wordt over 2017 een verkocht volume van 950 miljoen kilo melk aan het bedrijf toegekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Ton Westgeest 10 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877825/duitse-melkverwerker-vraagt-faillissement-aan][/url]
En dit is een.....
Kijk allemaal goed dit is waar arrogantie ons naartoe brengt, want het is totaal niet nodig als je boeren zo uit kan knijpen!
bas 12 Maart 2018
Dit is de eerste,er zullen nog wel een aantal vallen.Vooral de gokkers onder hen krijgen het zwaar in Europa.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden