Berekening CBS

Rundveehouderij benut stikstof en fosfor beter

28 Maart 2018 - Kimberly Bakker

De rundveehouderij in Nederland gaat doelmatiger om met stikstof en fosfor. Zo zitten er steeds minder van deze mineralen in het voer en in de rundveemest. Dat blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS.

Tegenover het bovenstaande staat echter dat er ongeveer net zoveel vlees en melk geproduceerd wordt. Daaruit blijkt dat de rundveehouderij beter in staat is om de mineralen te verwerken. Deze ontwikkelingen zorgen voor een lager overschot van mineralen. Dat betekent dat er minder fosfor en stikstof via rundveemest in het milieu terechtkomt.

Mineralen in rundveevoer
Van 1990 tot 2012 daalde de hoeveelheid stikstof in het voer met 177 miljoen kilo (-33%). De hoeveelheid fosfor in het voer daalde in die periode met 15 miljoen kilo (-22%). In de laatste 4 jaar steeg deze aanvoer wel weer wat, voornamelijk doordat er meer runderen gehouden werden. 

Stikstof in mest blijft niet onbenut

Doordat het rundveevoer minder stikstof bevat, komt er ook minder van de stof in de mest terecht. De stikstof in de mest blijft overigens niet geheel onbenut. De mest wordt namelijk uitgereden op het land en de mineralen worden dan later weer opgenomen door gras en snijmaïs.

In 2016 werd ongeveer 24% van de stikstof uit het voer verwerkt in melk en vlees. In 1990 was dat nog 16%. dat betekent dat de stikstofbenutting toegenomen is. De benutting van fosfor steeg tussen 1990 en 2016 van 25% naar 31%.

Toch overschrijding
Ondanks de betere benutting van fosfor kwam de hoeveelheid fosfaat in de mest in de veestapel van 2015 en 2016 boven het plafond van de Europese Unie uit. Het plafond is vastgesteld op 172,9 miljoen kilo en de productie kwam in 2016 uit op 175,2 miljoen kilo. 

Deze overschrijding had vooral te maken met de uitbreiding van de melkveestapel in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015. In 2017 daalde de fosfaatproductie weer, tot ongeveer 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden