Inside: Voermarkt

Waarom stro opnieuw duurder wordt

10 April 2018 - Anne Jan Doorn

Handelaren hebben reden gevonden om de stroprijs opnieuw te verhogen. Wat wordt er betaald voor stro, en hoe zit het met de andere voerproducten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel handelaren aangeven dat de prijs van stro blijft stijgen, lijkt de gemiddelde prijs te blijven hangen rond de €150 tot €160 per ton (geleverd aan de boer). In het zuiden van het land worden iets lagere prijzen genoemd (omstreeks de €145 per ton).

Handelaren geven aan dat het aanbod van stro beperkt is, en dat het steeds vaker uit het buitenland gehaald moet worden. Dit zorgt ervoor dat de transportkosten stijgen en is dan ook de reden voor de stijgende prijs. Het is nog maar de vraag of stro volgend jaar opnieuw zo duur zal zijn. Er wordt gemeld dat akkerbouwers in Nederland dit jaar mogelijk zelf meer stro gaan persen.

Het aanbod van voeraardappelen droogt verder op

Vraag naar voeraardappelen
Ook de prijs van voeraardappelen is stijgende en dit terwijl het aanbod opdroogt. Toch is dit opmerkelijk, gezien de grote aardappeloogst van dit jaar. De gemiddelde prijs voor voeraardappelen ligt rond de €27 per ton (geleverd aan de boer). Dat er veel vraag is naar voeraardappelen ondersteunt de prijs wel.

De handel in snijmaïs had al losgebarsten moeten zijn; normaal gesproken is de handel in februari en maart al redelijk actief. Daar is dit jaar nog geen sprake van. De hoop is nu gevestigd op het feit dat de koeien naar buiten kunnen, de rantsoenen wijzigen en er meer vraag naar snijmaïs komt.

Tegelijkertijd geeft men aan dat met het huidige weer het gras ook snel groeit, en de voerhandel daardoor al snel op kan drogen. De prijs voor snijmaïs is gemiddeld iets gestegen en komt daarmee uit rond de €56 per ton.

Goedkope bierbostel
De prijzen voor bierbostel komen nog net niet onder de €2 per procent droge stof uit. Door de stijgende prijzen van de voeraardappelen stijgt ook de prijs van de aardappelpersvezels, waar momenteel ongeveer €30 per ton voor wordt betaald.

In de structuurproducten is verder weinig handel. Dat heeft te maken met een krap aanbod. Er wordt voor Engels Raaigras gemiddeld €130 per ton betaald en voor Roodzwenk en Rietzwenk komt de prijs uit rond de €150 per ton. Weidehooi is een stuk duurder en daarvoor wordt €180 tot €190 per ton betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden