Weinig zeggenschap

Is FrieslandCampina nog een coöperatie?

18 April 2018 - Herma van den Pol - 24 reacties

'Hoeveel melkveehouders moeten er nog stoppen?' Het is slechts 1 van de reacties op de plannen, die FrieslandCampina maandag 16 april onthulde. Ondertussen is duidelijk geworden dat er voor de melkveehouders, die vallen onder de knelgevallenregeling, nog kansen zijn. Dit neemt niet alle zorgen weg want; hoe gaan de bank en de retail reageren? 

FrieslandCampina presenteerde plannen om middels een groeiafspraak weer grip te krijgen op de melkaanvoer. Door melkveehouders bestempeld als fabrieksquotum. Het houdt in dat wanneer de omvang van de totale melkproductie, door de leden van FrieslandCampina, de marktvraag overtreft er ingegrepen wordt. Die ingreep bestaat uit een korting van 10 cent per liter, die boven het bedrijfsquotum worden geleverd. Per bedrijf wordt een quotum vastgesteld.

Grote verrassing
"Het kwam als een konijn uit de hoge hoed" en: "Dit was niet verwacht". Ronald Beulink, melkveehouder uit Zelhem en Alexander Vugts, melkveehouder in Haaren, over de plannen van de grootste zuivelcoöperatie van Nederland. Beulink was bij de ledenvergadering van dinsdag, waar Vugts nog moet wachten op de vergadering die volgende week op de agenda staat.  

Zeggenschap in de plannen minimaal

Wat steekt is dat de zeggenschap van de leden in de plannen minimaal is. Vugts: "Je hebt niet het gevoel dat dit een coöperatie is." Beulink vult aan: "Een lid heeft initiatiefrecht, maar alleen over de onderwerpen vermeld in de bijlagen." De huidige plannen behoren daar niet toe.

Het neemt niet weg dat de vergaderingen een moment zijn om je stem te laten horen. "Ik heb op de vergadering uitgebreid mijn mening laten horen, maar dit hoeft niet de mening van de meerderheid te zijn", zegt Beulink. "De stemming die volgde gaf echter aan dat de meerderheid mijn gevoel ondersteunde. Zo was er niemand voor. Ongeveer de helft was tegen en de andere helft had geen mening."   

Met zijn allen eigenaar
"Wij zijn allemaal eigenaar van de coöperatie", zegt Beulink. "Wordt er voor de voorstellen gestemd, dan vallen er acuut bedrijven om. Ik kan geen genoegen nemen met een dergelijke maatregelen, bij een partij die voor de bedrijven opkomt. Ik ben niet de persoon die voor een maatregel stemt, waar bij wijze van spreke 90% mee uit de voeten kan en een paar splinters afvallen." 

Ondertussen is er hoop voor de melkveehouders, zo bleek tijdens de vergadering in Maarheeze. Het bestuur in Maarheeze zei dat de extra toegekende fosfaatrechten voor de knelgevallen meegenomen gaan worden via de optie 5. Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina, gaf aan dat wanneer de politiek knelgevallen aanwijst ze niet uitsluiten dat die omgezet kunnen worden in melk.   

Voor Vugts gaat het hier vanaf hangen of hij bij de coöperatie blijft. "Ik wil niet weg. De coöperatie doet verder goed haar best en weet een bovengemiddelde melkprijs te realiseren." Hij vraagt zich ook af of de huidige maatregelen nodig zijn, omdat er al veel stoppers zijn en er nog meer gaan komen. Beulink sluit zich hierbij aan: "Want, waar moeten alle leden dan naartoe?"

Angst voor bank en retail
Een andere angst, die beide melkveehouders verwoorden, is de dat de korting van 10 eurocent per kilo melk een kettingreactie teweeg gaat brengen. "Ook de retail ziet dat er melk met een korting van 30% op de grondstofprijs ingekocht gaat worden. Of dit concept een goede uitwerking gaat hebben op de melkprijs betwijfel ik ten zeerste", zegt Vugts. Tevens is maar de vraag hoe de bank hier straks mee om gaat bij financieringsaanvragen. 

Het levert weer een hoop onzekerheid op. Ook de nieuwe Toplijn is nog geen doorslaand succes onder de veehouders. "Er ligt nog niks, maar ze willen er wel een bijzondere melkstroom voor gaan inrichten", zegt Beulink.

De veehouders maken duidelijk dat de communicatie van de nieuwe plannen en de inhoud samen veel weerstand opwekken. Beulink stelt dan ook de vraag: "Hoeveel boeren moeten er nog stoppen, om onze eigen toekomst veilig te stellen?"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
jorge 18 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878256/is-frieslandcampina-nog-een-cooperatie][/url]
als het afdelings bestuur meer praat met mijn ex partner als met mij de boer en de afdelings voorzitter trekt er zijn handen van af omdat je er mee in een studieclub zit. en als je naar quilp kijkt wat daar in de computer staat en wat je aan papier werk op moet zoeken dan weet ik dat het geen coöperatie is en dat de helft er uit kan in Amersfoort wat niet met een elektrische auto naar het werk komt. en het personeel in Amersfoort 10 uur per week meer werken is ook heel goed voor de vootprint
tinus 18 April 2018
waar blijft frans met een filmpje ? of komt die nu niet meer nadat jullie hem de vorige keer hadden ingeluisd?
Bob 18 April 2018
Dit is het beste plan wat frieslandcampina de laatste jaren heeft ingevoerd
Sens 18 April 2018
Fraudeurs zijn toch criminelen die hebben geen recht van spreken? Boeren van Fairtrade hebben het beter dan wij met de zogenaamde coöperatie!
sandalen 18 April 2018
ideale zuivelindustrie
prima 18 April 2018
Het gaat uiteindelijk om de melkprijs. Regeren is vooruit zien. Als we niets doen en de melkprijs is slecht wordt er ook geklaagd. Er zit idd wel een risico aan, maar dat is ons alle lot!!
Willem 18 April 2018
Diegene die zich aan de wet heeft gehouden en heeft geleverd wat hij mocht vanwege de fosfaatrechten, wordt zwaar gestraft. De melkproductie is gestegen mede omdat de wetsovertreders door bleven melken. Zij worden nu beloond voor hun gedrag omdat FC kortingen toepast op de GELEVERDE melk in een bepaalde periode.
U rijdt altijd netjes 130 op de snelweg en uw buurman 150. Die neemt de boete op de koop toe. Hij mag in de toekomst 140 gaan rijden en u mag terug naar 120. Logisch toch!
Piet 18 April 2018
Prima plan van FC.
Dit helpt de prijs niet verder te doen zakken.
piet 18 April 2018
wel een ongelijkspeelveld de bestuurders hebben met voor kennis fosfaat bij gekocht voor 16-4-2018 16.00 lekkere vergadering word dat straks de wetgever heeft gesteld dat het hele jaar nog de gelegenheid had om te kopen.
amton 18 April 2018
melkquotum moest toch verdwijnen en dit zijn nu de gevolgen jammer voor de groeiers deze waren voor het verdwijnen van het quotum nu moeten ze de gevolgen ook maar nemen.
ben er overgings ook niet eens met de plannen.
Bik 18 April 2018
Als iemand in de toekomst fosfaatrechten koopt bij een collega-leverancier aan FrieslandCampina zou het mogelijk moeten zijn de melk die deze hierop geleverd is mee te nemen. Per saldo heeft FC daar geen last van en het is een stimulans voor de bedrijfsontwikkeling.
peter 18 April 2018
piet schreef:
wel een ongelijkspeelveld de bestuurders hebben met voor kennis fosfaat bij gekocht voor 16-4-2018 16.00 lekkere vergadering word dat straks de wetgever heeft gesteld dat het hele jaar nog de gelegenheid had om te kopen.

voor iedere bestuurder moet gelden datum invoering fosfaatrechten 1-1-2018 wel zo netjes om voorkennis te voorkomen en het goede voorbeeld te geven!!!
Bob 18 April 2018
Peter, dat zou ook een goed plan zijn voor de bestuurders, als het echte kerels zijn dan geven ze zich een keer bloot.De rest zal ook beter volgen!!
wibe 18 April 2018
ik ken een bestuurslid (ledenraadslid)die voor 3 weken terug 40 koeien heeft gekocht.
tinus 18 April 2018
ow ik ken er 1 die is gestopt....wie verplicht je om bij deze club te blijven?....niemand och?
Annie 19 April 2018
40 jaar terug was dezelfde melkprijs als heden. Bij elke verandering wordt beter melkprijs beargumenteerd. Kies vooral je eigen koers. Dat lijkt mij beste.
peter 19 April 2018
tinus schreef:
ow ik ken er 1 die is gestopt....wie verplicht je om bij deze club te blijven?....niemand och?

Beste Tinus ik hoor dat je weinig verstand van coöperatief inzicht hebt. Ieder lid heeft het RECHT om zaken in te brengen ,zonder van die domme praat die bestuurders de laatste tijd wel veel tegen leden durven zeggen als ze een ander standpunt hebben hetgeen niet in hun straatje past! "wie verplicht je om bij deze club te blijven"

ARROGANT TEN TOP
Pater 21 April 2018
Peter ik wil nog een stap verder gaan alle bestuurders die rechten hebben bijgekocht moeten als lid geroyeerd worden. Met voorkennis handelen is strafbaar Dus ik wil openheid van zaken Dus alle bestuurders moeten aan de leden bewijzen dat ze zich goed hebben gedragen
tem 21 April 2018
pater goed plan
Huug 22 April 2018
Eerste beste vergadering azn de orde stellen
Voelmetjulliemee 15 Mei 2018
Ik voel met jullie mee veehouders, ik ben zelf een boerenzoon en werk al 37 jaar bij, nu Friesland Campina. Sinds Campina erbij gekomen is, is het allemaal verslechterd, slecht beleid en een vreselijke overhead, op het hoofdkantoor in Amersfoort zitten bijna 3000 man en op locatie ook nog eens zoveel managers die overbodig zijn. er wordt met geld gesmeten.

Ik hoop dat jullie wat meer zeggenschap krijgen en hier wat aan kunnen doen.
Ton Westgeest 19 Mei 2018
FrieslandCampina investeerd in Holland Dairy PLC in Ethiopië.

Hoe kan je dat verkopen aan je leden? De eerste tien jaar zal er misschien geen winst behaald worden.... Maar daarna, er mag namelijk geen geld uit het land, het kan alleen daar weer in het land geïnvesteerd worden.
Boerengeld wordt dan ontwikkelingsgeld! Weg....
Wat nou coöperatie?
bas 20 Mei 2018
Er wordt kennelijk geld zat verdient aan melk.Maar een fatsoenlijke melkprijs kan er niet af.Dat noemt men cooperatie,met een zo groot mogelijke overhead[allemaal ons kent ons]de melkprijs laag houden.ten gunste van hun salaris.En op de vergadering de boel sussen met de toekomst is zoo geweldig.De schaapjes in de zaal zijn weer blij en geen moeilijke vragen.Dit heeft helemaal niets meer met cooperatie te maken.{google even naar meneer Raiffeisen en de bedoeling van de cooperatieve gedachte].
Ton Westgeest 20 Mei 2018
Raiffeisen vormde zijn liefdadigheidsvereniging om tot een coöperatie.

Ik denk Bas dat zij bij FC het niet goed begrijpen, zij maken van de coöperatie een liefdadigheidsvereniging. Geld uitdelen in China, Pakistan, Myanmar, Ethiopië etc.
Ze delen niet alleen boerengeld uit maar ze maken de boeren hier nog gek ook met al die k*tregels.
bas 22 Mei 2018
Er wordt kennelijk ook niets geleerd van blunders bij andere bedrijven en vooral cooperaties.Voorbeelden zat Avebe met hun tapiocaproject in China Waterleiding drente[wmd]drama in Indonesie rRijks universiteit groningen,hopeloos project in China.Wat moet je daar zoeken als Nederlands bedrijf?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden