Inside: Voermarkt

Weidehooi schaarser, prijs loopt op

23 Mei 2018 - Kimberly Bakker

De handel in voer is nog steeds relatief rustig te noemen. Toch zijn er wel mutaties waarneembaar, bijvoorbeeld in de prijs voor Engels Raaigras. Daarbij is weidehooi steeds schaarser, waardoor de prijs begint op te lopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De balans tussen vraag en aanbod naar weidehooi begint steeds schever te lopen. Het product is steeds schaarser, terwijl de vraag verder toeneemt. Het maakt dat de prijs stijgt naar €190 per ton franco boerderij. Voor zeer goede kwaliteit wordt al €200 per ton franco boerderij betaald.

Daarentegen wordt er steeds minder handel gedaan in Engels Raaigras. Daar waar de prijs de afgelopen tijd stabiel wist te blijven op €135 per ton franco boerderij, kan de prijs nu niets anders doen dan te dalen naar €130 per ton franco boerderij. Voor sommige partijen worden zelfs nog lagere prijzen genoemd.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van weidehooi doet opnieuw een stap omhoog, als gevolg van schaarste.

Vraag naar stro neemt af
Een aantal weken geleden was stro nog het spektakelstuk op de voermarkt, maar daar is nog maar weinig van over. Er is momenteel nog maar weinig handel in het product en veel veehouders proberen zich te redden tot de nieuwe oogst. Het maakt dat de prijs voor stro, zowel gerste- als tarwestro, stabiel blijft op €160 per ton franco boerderij. 

Ook in kuilgras is nog steeds voldoende handel, waardoor ook hier de prijs stabiel blijft. Voor het product wordt €40 tot €50 per ton franco boerderij neergelegd. Ook de prijs van bierbostel blijft stabiel op €2,10 per procent droge stof. Hoewel hier wel wat variatie in kan zitten, mede door transportkosten kan de prijs soms oplopen tot €2,25 per procent droge stof.

Opleving in snijmaïs ten einde?
In de afgelopen weken leek er even sprake te zijn van een kleine opleving in de handel van snijmaïs, maar daar lijkt deze week een einde aan te zijn gekomen. De handel is lauw en het aanbod is veel groter dan de vraag. Het maakt de prijs een stap terug doet naar €52,50 per ton franco boerderij. Daarnaast ligt de prijs veel lager dan vorig jaar in deze periode het geval was.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs negeert de opleving die vorig jaar in deze periode zichtbaar was.

Akkerbouwers ruimen op
Vorige week bleek al dat de prijs van voeraardappelen onder druk is komen te staan. Dit deels omdat het product in overvloed aanwezig. Deze week blijft de prijs stabiel op €24 per ton franco boerderij. Echter, verschillende handelaren melden dat dit niet de ondergrens is. Akkerbouwers zijn aan het opruimen en daardoor neemt de kwaliteit van de voeraardappelen verder af. Een nog lagere prijs ligt dus in het verschiet.

Roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd zijn eigenlijk overal uitverkocht en dat maakt dat de prijs voor deze producten blijft staan op respectievelijk €170, €150 en €150 per ton franco boerderij.

Kijk voor meer prijzen en grafieken in onze Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden