Inside Voer

Voermarkt bevindt zich in rustig vaarwater

5 Juni 2018 - Kimberly Bakker

De voermarkt bevindt zich momenteel in rustig vaarwater. Volgens handelaren komt dit deels door het mooie weer en deels door het feit dat er minder koeien rondlopen. Prijsstijgingen zijn hierdoor niet zichtbaar, maar kleine prijsdalingen zijn wel aan de orde.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken bleek dat weidehooi schaars was. In eerste instantie leidde dat tot stijgende prijzen, maar die trend heeft niet door kunnen zetten. Dit omdat veel melkveehouders wachten op de nieuwe oogst. Het maakt dat de prijs voor oude oogst een daling heeft ingezet. Die komt namelijk uit op €185 per ton franco boerderij.

Stro blijft duur
Zowel gerste- als tarwestro blijft duur. Er is een balans tussen vraag en aanbod (er is weinig product, maar ook weinig vraag), wat ervoor zorgt dat de prijs voor beide producten stabiel blijft op €160 per ton franco boerderij. Ook hier wordt al aandacht besteed aan de nieuwe oogst. Dit is natuurlijk nog koffiedikkijken, maar de eerste voorspellingen komen uit rond de €110 tot €120 per ton franco boerderij.

De prijs van bierbostel lijkt iets te dalen. Daar waar de een merkt dat deze rond de €2 per procent droge stof blijft hangen, noemt een ander veel lagere prijzen. Het maakt dat de prijs naar €1,90 per procent droge stof zakt. Echter, ook naar dit product is maar weinig vraag.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van tarwestro bevindt zich op zijn hoogste punt in 1 jaar tijd.

Daling in prijs voeraardappelen
Het feit dat er nog steeds een fors aanbod van voeraardappelen in de voermarkt is, maakt dat de prijs deze week wederom een stapje omlaag moet zetten. Dit mede door het feit dat er weinig vraag is naar het product. Daar waar de prijs afgelopen week nog op €24 per ton franco boerderij uitkwam, is dat deze week €22,50 per ton franco boerderij. 

Er is de afgelopen week ook weinig handel gedaan in kuilgras. Doorgaans zou dit voor een prijsdaling hebben gezorgd, maar dat is niet het geval. Dat komt deels door het feit dat er vanuit de paardenhouderij wel vraag is naar het product. Ook wordt er af en toe nog wat naar België getransporteerd. Het maakt dat de prijs stabiel blijft op €50 per ton franco boerderij.

De rustige stemming op de voermarkt heeft wel effect gehad op de handel van snijmaïs. Hier en daar wordt er nog wat verkocht voor de 'oude prijs' van €55 per ton franco boerderij, maar over het algemeen ligt de prijs lager. Dat maakt dat deze naar €53 per ton franco boerderij is gedaald.

Uitzondering op de regel
Engels Raaigras is een uitzondering op de regel. Daar waar er de afgelopen weken amper vraag was naar dit product, werd er afgelopen week juist iets meer vraag gezien. Echter, dit heeft (nog) niet voor een prijsstijging kunnen zorgen, want de prijs blijft staan op €130 per ton franco boerderij. Overigens wordt wel gemeld dat dit product op sommige plaatsen bijna uitverkocht is.

Roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd zijn uitverkocht en dat maakt dat de prijs voor deze producten blijft staan op respectievelijk €170, €150 en €150 per ton franco boerderij.

Kijk voor meer prijzen en grafieken in onze Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden