Inside Voer

Prijs snijmaïs naar hoogste punt in 3 jaar

17 Juli 2018 - Kimberly Bakker

Over het algemeen wordt de voerhandel als rustig omschreven, maar dat weerhoudt de prijzen er niet van om de weg naar boven verder door te zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een aantal maanden geleden werd er nauwelijks handel gedaan in snijmaïs. En als we naar de statistieken kijken, dan zien we dat de handel toen zelfs onder het niveau van de afgelopen jaren lag. Echter, daar is nu niets meer van te merken. Er is meer vraag naar het product, voornamelijk door de droogte.

Door de droogte ontstaat er de angst bij de melkveehouders dat de opbrengsten en kwaliteit van de snijmaïs tegen gaan vallen. Daardoor steeg de prijs vorige week al naar €60 per ton franco boerderij, maar daar blijft het niet bij. De prijs is namelijk verder gestegen naar €65 per ton franco boerderij, het hoogste niveau in 3 jaar tijd.

Oplopende trend voor stro
Diverse fouragehandelaren melden dat er deze week weer wat meer vraag is naar stro. Het maakt dat de prijs iets stijgt naar €117,50 per ton franco boerderij (zowel voor gerste- als tarwestro). Volgens een aantal handelaren is dit echter slechts de voorverkoop, wat zou betekenen dat de trend opwaarts is en er dus hogere prijzen verwacht kunnen worden.

Ook de prijs van bierbostel stijgt en komt deze week uit op €2,15 per procent droge stof. Dit product is de laatste periode populairder, omdat het een hogere voedingswaarde biedt. Recentelijk maakte Grolsch bekend dat het jaarlijks 50.000 ton bierbostel verwerkt tot veevoer. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs laat een stevige stijging zien over de afgelopen weken.

Kuilgras niet populair
Er is slechts weinig vraag naar kuilgras, en dat maakt het opvallend dat de prijs wel iets opgelopen is. Die komt deze week namelijk uit op €50 per ton franco boerderij. Volgens de fouragehandelaren heeft dat voornamelijk met de betere kwaliteit te maken.

Ook naar Engels Raaigras is weinig vraag, waardoor de prijs blijft staan op €120 per ton franco boerderij. Dit heeft te maken met de ervaringen van vorig seizoen. In dat seizoen was de kwaliteit bedroevend slecht en dat sentiment houdt dit seizoen aan. "Dit is echter helemaal niet nodig, want de kwaliteit is dit jaar beduidend beter", zo zegt een fouragehandelaar.

Er is de laatste periode ook weinig vraag naar weidehooi, hoewel dit wel iets meer is dan vorig jaar. Het maakt dat de prijs nog geen beweging heeft kunnen maken en blijft steken op €160 per ton franco boerderij. Roodzwenk, Rietzwenk en Veldbeemd waren vorige week weer minimaal beschikbaar en dat maakt dat ook hier de prijzen blijven staan op respectievelijk €140, €135 en €155 per ton franco boerderij.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs ligt momenteel boven het niveau van de afgelopen jaren.

Prijs van voeraardappelen is stijgende
De prijs van voeraardappelen laat opnieuw een stijgende lijn zien. Zoals vorig week werd benoemd heeft dat ook te maken met de omslag op de aardappelmarkt. Die is ook deze week nog van kracht. Het maakt dat de prijs naar €30 per ton franco boerderij stijgt.

Deze week wordt er op diverse plekken in Nederland ook grasland beregend. De veehouders doen dat dan voornamelijk met oppervlaktewater, omdat ze geen bron hebben. Dit wordt echter wel steeds lastiger, omdat er meer en meer beregeningsverboden opgelegd worden. Zal dit de voerprijzen in de komende periode (nog) verder doen stijgen?In diverse gebieden in Nederland wordt grasland beregend, wegens de droogte. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden