Nieuws Droogte 2018

Melkveehouders zien veevoer verdrogen

18 Juli 2018 - Herma van den Pol - 18 reacties

In het noordoosten van de Europese Unie (EU) nemen de problemen door de droogte grotere vormen aan. Vooral de zorgen rondom de veevoerwinning houden de melkveehouders bezig. In Noorwegen geeft het zelfs al zicht op meer slachtingen in het najaar.

Het is lastig om in beeld te krijgen waar de problemen het grootste zijn en hoe die er dan uitzien. Globaal gezien kan echter wel gesteld worden dat de problemen in het noordoosten van Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen dagelijks toenemen. Zo viel in Polen vorige week op diverse plaatsen nog regen, wat goed nieuws was voor het gewas. Toch ging dat niet voor heel Polen op en zijn ook daar nog steeds droge gebieden.

Voer raakt op
"In Zweden ondervinden boeren grote problemen bij het verzamelen van voer. Als gevolg daarvan worden er koeien naar de slacht gebracht; veel eerder dan eigenlijk de bedoeling is", zo meldt een krant in Zweden. Een melkveehouder in Olofstorp stelt 18 van de 120 koeien naar de slacht te moeten brengen. Dit omdat het voer te snel opraakt. Volgens de krant is dit slechts 1 van de vele bedrijven die met deze situatie te maken heeft.

De wanhopige veehouders kregen van de overheid de toezegging dat er hulp zou komen, maar waar en wanneer is niet duidelijk. Om zelf wat te ondernemen, werd op Facebook de groep 'Foderhjälpen' aangemaakt. In 1 week tijd kwamen er 25.000 leden bij. De groep verbindt de Zweedse boeren met aanbieders van veevoer in Polen, Nederland, Duitsland, Engeland en de Baltische Staten.

18

van de

120 koeien gaan naar de slacht

In Zweden wordt de huidige zomer vergeleken met die van 1992. En in buurland Noorwegen is de situatie niet veel beter. Ook daar zijn grote zorgen over de veevoervoorraden. Boeren geven in de media aan dat ze in de herfst meer dieren moeten slachten, omdat er onvoldoende voer beschikbaar is.

40% van de normale oogst
"De hoeveelheid gras dat op dit moment geoogst is, vertegenwoordigt slechts 40% van een normaal seizoen." De hoop dat er meer gaat groeien, is klein. Dit omdat de velden zo droog zijn dat ze waarschijnlijk amper gras leveren. In Noorwegen wordt het seizoen al omschreven als de grootste Noorse veevoercrisis van de laatste decennia.

Nabij Berlijn blijkt de situatie echter niet veel beter. De boeren wensen daar dat het snel gaat regenen, waardoor de gewassen misschien nog gered kunnen worden. Het staat in scherp contrast met Frankrijk, waar juist op plaatsen te veel regen viel. Het wordt al omschreven als de 'German Dust'. 

Thomas Gaebert, een boer in de omgeving van Berlijn die zowel aan akkerbouw als melkveehouderij doet, zegt tegen Bloomberg dat circa 33% van zijn tarweoogst verloren is gegaan door de droogte. En ook de koolzaadoogst laat een halvering van de opbrengst zien. Gaebert is bang dat er onvoldoende voer is om de 2.500 koeien te voeden.

Uit navraag blijkt dat lang niet alle melkveehouders dezelfde stress ondervinden als Gaebert. De verschillen in de ruwvoervoorraden per bedrijf zijn groot, wat het extra lastig maakt om de omvang van de ramp in te schatten. 

Copa-Cogeca vraagt hulp
De aanhoudende droogte is voor Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor belangenbehartigers van de agrarische sector, een reden om bij de EU alvast te vragen om vroeg te beginnen met het uitbetalen van de gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Hoewel de zorgen in grote delen van de EU nog beperkt zijn, blijkt de droogte voor een aantal gebieden wel degelijk een ramp te zijn. Daarmee wordt een fundament gelegd voor oplopende voerprijzen en dat was in het verleden een belangrijke rem op de melkproductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

Droogte 2018
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
geert 21 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879319/melkveehouders-zien-veevoer-verdrogen][/url]
Nu ben je klaar als je een grote stal hebt met veel fosfaatrechten met deze droogte,kun je weer klagen.
Piet 21 Juli 2018
Hoezo klagen, je kan ze verkopen of 10%verleasen.
tinus 23 Juli 2018
waarom slechts 10%?
Abonnee
betweter 23 Juli 2018
mensen die geen voer hebben die leasen niet.
niemand heeft straks voer.
ook is het raar dat er nog weidemelk wordt verkocht, er loopt straks niks meer buiten.
melkster 23 Juli 2018
sst niets zeggen, straks gaan rfc en qlip ook nog rond rijden om te controleren of de koeien wel in de brandende zon staan.
Abonnee
mt 23 Juli 2018
Is dat raar van de weidemelk???

Totaal niet, nu komt naar boven wat een onzinnig gebeuren het is!
Hier lopen ze altijd netjes buiten, maar nu niet meer! Wat zou het als we 119 dagen zouden halen.

Compleet doorgeslagen regels! in dit kneuterland
geert 26 Juli 2018
gelukkig hebben we veel fosfaatrechten,die zijn geld waard !
Dirk 27 Juli 2018
deelweidegang.
Bij ons blijven ze overdag binnen en gaan 's-nacht naar buiten. Voer wordt zeer goed op genomen en blijven wonderwel goed aan de melk. Probeer het eens.
hans 27 Juli 2018
Dirk, het onderwerp hier is dat het veevoer verdroogd. s'Nachts of overdag buiten in de woestijn maakt niet uit. Voervoorrraad en voerkosten, nu en deze winter is de kwestie. Hou ze maar lekker aan de melk, maar wanneer elke liter straks meer kost dan oplevert ben je snel klaar.
Koeboer 27 Juli 2018
Terwijl Dirk aan het beregenen is, zit hans achter zijn pc te mopperen.
Jb 27 Juli 2018
Het is ieder voor zich straks mogen we dankzij LTO 2 weken langer mest rijden akkerbouwers mogen geen gras zaaien maar groenbemester 2x nadelig voor melkveehouder varkenshouders en akkerbouwers iedereen heeft het zelfde probleem om de kosten van 2018 te dragen we hoeven dit niet te acepteren moeten we actie voeren om de plannen die ze nu maken voor iedereen gunstig uit te laten pakken of niet wat vinden jullie
hans 27 Juli 2018
Beregenen op het heetst van de dag? Mopperen kost minder.
schoenmakers1 28 Juli 2018
hans schreef:
Beregenen op het heetst van de dag? Mopperen kost minder.

verklaar nader
hans 28 Juli 2018
Probeer eens een rekenmachine dan!
schoenmakers1 28 Juli 2018
wat moet ik daar intikken om jou gelijk te geven?
hans 28 Juli 2018
Kostprijs laatste liters + fosfaatrechtenverhuur versus melkprijs.
schoenmakers1 29 Juli 2018
hans schreef:
Kostprijs laatste liters + fosfaatrechtenverhuur versus melkprijs.

wat heeft dit te maken met overdag beregenen?
schoenmakers1 29 Juli 2018
met beregenen krijg niemand melk!!!!!
hans 29 Juli 2018
Schoenmakers, ik wist niet dat je Dirk kende, en dat die lekker z'n gazonnetje aan het beregenen was .... Maar dit soort reacties op een boerenbusiness zetten?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden