Interview Paul Blokker

Milk Trading Company helpt melker

19 Juli 2018 - Herma van den Pol

"Welke sector of welk deel van de sector is alleen maar prijsnemer en geen prijszetter?" Die vraag stelt Paul Blokker, projectleider Milk Trading Company bij DLV Advies. Het antwoord op de vraag is de melkveehouderij, maar daar hopen ze met het Belgische initiatief verandering in te brengen.

Waarom is het nodig dat melkveehouders zelf meebeslissen over de melkprijs?
"Ik kom uit Noord-Holland. Daar leverden tulpenkwekers de tulpen vroeger aan de veiling, in afwachting van de prijs. Op een bepaald moment zijn de tulpenkwekers dat zelf gaan doen en zijn zij als handelaar gaan werken. Wanneer er genoeg geld tussen de kostprijs en de verkoopprijs zit, dan hou je genoeg over. Althans, zo is de stelling."

"Echter, dat is iets wat in Nederland nog niet gangbaar is, maar waar in andere delen van Europa al meer naar gehandeld wordt. Wat hierin ook meespeelt, is dat de Nederlandse bedrijven minder met personeel werken en daardoor flexibeler zijn in de uitgaven. In Oost-Duitsland moet het personeel bijvoorbeeld betaald worden, wat het noodzakelijk maakt om de marge deels vast te zetten."

Het gaat om het afdekken van risico's

Waarom doen jullie dit in samenwerking met de Milk Trading Company?
"DLV België is hier in België met een grote club melkveehouders al actief mee bezig. Dit gaat net zoals bij de varkens via een coöperatie: de Milk Trading Company. Wij gaan het in Nederland onder de aandacht brengen, waarna melkveehouders via de Milk Trading Company marktinformatie verkrijgen en de melkprijs vast kunnen zetten."

Hoe gaat het vastzetten van de melkprijs in zijn werk?
"Het is eenzelfde manier van hedgen zoals momenteel al bij de aardappelen en grondstoffen gebeurt. Het gaat om het afdekken van risico's. In de praktijk blijven de fysieke melkstroom en het melkgeld hetzelfde. Je levert 1 miljoen kilo melk aan een verwerker en blijft dat leveren. Op de prijs spelen andere zaken een rol. Wanneer je verwacht dat de melkprijs gaat dalen, dan kun je hem bijvoorbeeld afdekken op een bepaald niveau. Het gaat hier niet om de hoogste winst behalen, maar om het minste verliezen. In onder meer Oost-Duitsland wordt het afdekken van melkprijsrisico's al veel meer gebruikt."

Hoe gaat het met het openen van een rekening en de inleg van geld?
"Dit wordt, net zoals bij de Pig Trading Company, een coöperatie. Hoe de precieze uitvoering eruit gaat zien, kan ik nog niet zeggen. Dat wordt op 1 en 2 augustus door Dirk Coucke van de Milk Trading Company uit de doeken gedaan. Het doel van de bijeenkomsten is om melkveehouders inhoudelijk te informeren over de werkwijze, kosten, risico's en winsten."

Zijn er in Nederland al melkveehouders die meedoen aan de Company?
"In het oosten van Nederland is een groep van 10 tot 20 melkveehouders met een jaarproductie van minimaal 1 miljoen kilo melk, die de melk tot een maximum van 40% vastgezet heeft. Om ze te helpen, krijgen ze inzichten in de markt en trends. Ook bieden we ze een prognose van de melkprijs van FrieslandCampina. Zo konden ze de melk eerder dit jaar (op basis van melkpoeder en boter) voor 12 maanden vastzetten tegen omgerekend €39 per 100 kilo. Zakt de fysieke markt, dan krijg je via de hedge het verschil in de melkprijs weer terug. Het kan echter ook andersom. Het gaat net zoals bij de handel van soja, waar sommige melkveehouders wel ervaring mee hebben."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden