Nieuws fosfaatreductieplan

Compensatie voor fosfaatreductie dichterbij

22 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 2 reacties

De onlangs verschenen uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over het fosfaatreductieplan is goed nieuws. Dat stelt Henk Antonissen, woordvoerder van Innovatief uit de Knel. De rechter stelt in de uitspraak namelijk dat eventuele compensatie van schade in beeld komt als een veehouder onevenredig hard getroffen is.

"De rechter gaf aan dat wanneer er sprake is van een disproportionele last er wel degelijk iets moet gebeuren", zo beschrijft Antonissen. Hoewel de veehouders nog niets concreet in handen hebben, is het nieuws wel een opsteker. "Wij houden vol totdat er in redelijkheid en billijkheid gehandeld wordt en het uitroeien van jonge boeren op deze manier voorkomen wordt."

Gebrek aan knelgevallenvoorziening
Het gaat bij deze zaak met name om melkveehouders die onomkeerbare financiële verplichtingen aangegaan zijn. Dat kan bijvoorbeeld doordat er op de peildatum (1 juli 2015) al een stal in aanbouw was. Het gaat dan om bedragen van €1 miljoen tot 1,5 miljoen. "In het gehele dossier ontbreekt een adequate knelgevallenvoorziening. Het is niet voor niets dat de uitspraak eerder is gekomen", aldus Antonissen. "Deze werd oorspronkelijk namelijk pas 11 september verwacht."

Het betekent dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de belangen opnieuw op individueel niveau tegen elkaar moet gaan afwegen. "Op 6 september hebben we weer een gesprek met de minister."

Nieuwe beslissing nemen
Jan Teun Fuller van Benthem Gratama advocaten is ook betrokken bij de zaak stelt dat er wederom een hobbel is genomen. "Door niet in te gaan op de individuele en bijzondere omstandigheden van de betreffende veehouders, heeft de minister (de Rijksdienst van Ondernemend Nederland) het besluit op bezwaar niet voldoende zorgvuldig voorbereid en onvoldoende gemotiveerd. Het CBb draagt de minister daarom op om een nieuwe beslissing te nemen."

Fuller legt uit dat de rechtbank aan de hand van de motivatie gaat oordelen of de melkveehouders of de minister in het gelijk gesteld moeten worden. Pas daarna kan er gepraat worden over een mogelijke vergoeding voor de opgelegde heffing in het fosfaatreductieplan. De uitspraak kan tevens gevolgen gaan hebben voor het fosfaatrechtenstelsel. "Binnen 8 weken moet die motivatie er zijn."

Kritiek vanuit Europa
Niet alleen in Nederland gloort er hoop voor de knelgevallen, want ook vanuit de Europese hoek klinken er kritische geluiden over de ontwikkelingen in Nederland. "Dit omdat er zoveel familie- en gezinsbedrijven dreigen om te vallen. Het zijn vaak ook nog de bedrijven die zich, met behulp van Europese subsidies, met innovatie bezighouden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
tem 23 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879703/compensatie-voor-fosfaatreductie-dichterbij][/url]
de spelregels zijn verandert tijdens de wedstrijd.
boerin 25 Augustus 2018
Helemaal mee eens Tem, de "groeiers" zijn vaak de melkveebedrijven met een opvolger, dat juist deze bedrijven dreigen om te vallen, door de veranderde spelregels tijdens de wedstrijd is extra zuur !
hans 26 Augustus 2018
Boerin, waar was je toen de EU weer melkpoeder opkocht, iets wat men nooit meer zou doen? Een echte nieuwe spelregel tijdens de wedstrijd, die wel de opvolgers op die grote uitbreidende boerderijen van de strop redde.
En zonder P-plafond, overigens al wel bekent voor 2015, hoeveel melkkoeien zouden er dan nu al in NL. rondlopen, en waar moest al die teveel-melk dan heen? En tegen welke prijs?
En het toppunt is natuurlijk RFC met 75% van de Nl.-melk, die als fabriek de boeren beperkt, zelfs overname of verkoop kan belemmeren. Een coop gerund door boeren. Wat vind je dan van je eigen soort?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden