Inside Melk

Hogere melkaanvoer drukt melkprijs Fonterra

3 September 2018 - Herma van den Pol

Fonterra heeft bekendgemaakt dat het de melkprijs voor seizoen 2018/2019 gaat verlagen. De coöperatie uit Nieuw-Zeeland zegt dat dit een direct gevolg is van de plussen in de melkaanvoer in Europa, de Verenigde Staten (VS) en Argentinië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra trapte seizoen 2018/2019 af met een ambitieuze prognose voor de basismelkprijs. Die werd namelijk vastgesteld op $7 per kilo Milk Solid (MS), wat omgerekend €29 per 100 kilo (bij 4% vet en 3,3% eiwit) is. Het is een melkprijs die op de vierde plaats van boven zou komen.

Melkprijs niet te hoog?
De hoogte van de melkprijs leverde direct een kritische kanttekening op, omdat de zuivelmarkt nog geen aanleiding gaf om een dergelijk hoge prijs neer te zetten. De laatste veiling van de Global Dairy Trade maakte dit goed duidelijk. Zowel voor volle melkpoeder (WMP) als voor boter pakte de bieding lager uit, waarbij boter zelfs fors lager noteerde. Dat is iets wat veroorzaakt wordt doordat Fonterra het aanbod verhoogde.

De resultaten van de Global Dairy Trade maken duidelijk dat het zuivelaanbod nog steeds te groot is, waardoor er weinig ruimte geschept wordt voor een hoge prijs. Dit wordt door Fonterra met de verlaging van de melkprijs alsnog bevestigd. De basisprijs gaat terug van $7 per kilo MS naar $6,75 per kilo MS, een min van 3,6%. Omgerekend komt de melkprijs (bij 4% vet en 3,3% eiwit) uit op €28,04 per 100 kilo.       

Te veel melk
De coöperatie stelt dat Europa, de Verenigde Staten en Argentinië er in het laatste kwartaal in slaagden om plussen in de melkaanvoer te behalen. Daarbij wordt wel gesteld dat een plus van 1% in de Verenigde Staten voor 1 miljard liter extra melk staat. Die plus valt samen met een teruglopende vraag naar volle melkpoeder en boter. 

"Het is nog vroeg in het seizoen", stelt Fonterra-topman Miles Hurrell. "De komende maanden kan er veel veranderen. Een daling van de melkprijs zal frustrerend zijn voor onze melkveehouders, maar toch is het belangrijk dat we ze de feiten geven. Dit zodat ze een goed onderbouwde beslissing voor hun bedrijf kunnen maken."

1 NZ-dollar = €0,5692De melkprijs van Fonterra is over de jaren heen vrij stabiel gebleven.

Hoofdfoto: Molly NZ / Shutterstock.com

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden