Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Boer heeft recht op succes van fosfaatreductie

17 September 2018 - Herma van den Pol - 3 reacties

De melkveehouderij is erin geslaagd om het tij te keren wat betreft de fosfaatproductie. De prognose van het CBS voor het tweede kwartaal van 2018 schetst zelfs een onderschrijding. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vraagt nu om die ruimte terug te geven aan de boeren.

Uit de monitor van het tweede kwartaal van 2018, samengesteld door het CBS, blijkt dat de melkveestapel over de gehele linie afgenomen is. Het is een trend die doorzet richting het einde van het derde kwartaal, zo kan worden opgemaakt uit slachtcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en geluiden uit het veld.

Meer melk per koe
De gemiddelde melkproductie per koe steeg naar 8.840 kilo per koe. Als deze trend aanhoudt, dan is een productie van 8.900 kilo per koe aan het einde van 2018 mogelijk. De kleine wijzigingen in het voer compenseren elkaar redelijk, wat een prognose oplevert van 80,7 miljoen kilo fosfaat. Daarbij is de verwachting dat de prognose voor het derde kwartaal (op basis van minder dieren) nog positiever gaat uitpakken.

Nationale verevening inzetten

- NAJK

Het NAJK vraagt nu om de ruimte die ontstaan is terug te geven aan de melkveehouders. De belangenbehartiger doet het voorstel om een nationale verevening, zoals uit de tijd van het quotum, in te zetten. Dat is nodig, omdat er lange tijd onduidelijkheid was over de knelgevallenregeling. "Daarnaast weten veel melkveebedrijven pas in december 2018 in welke excretieklasse ze vallen."

Onduidelijkheid blijft
"Het is positief dat het gelukt is om onder het nationale plafond te blijven, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid. Als jonge boer met hoge financieringslasten is het lastig om goede keuzes te maken als de toekomst onzeker is", licht Marije Klever toe, portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK.

De sector kreeg 14 september een tegenslag te verwerken toen minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) naast zich neerlegde. "We hadden gehoopt dat het verleasen zonder afromen ruimte zou geven voor jonge melkveehouders. Velen komen nu in de knel te zitten. Leasen geeft afroming, kopen is duur en de boete is nog onduidelijk."

Over die boete klinken in het veld nog gemengde geluiden, maar meestal wordt er gekeken naar de boetes in de varkenshouderij. Dat zou inhouden dat het bij overschrijding in ieder geval om grote bedragen gaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Geert 17 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10879961/boer-heeft-recht-op-succes-van-fosfaatreductie]Boer heeft recht op succes van fosfaatreductie[/url]
Het succes is twijfelachtig,,het is allemaal negatief voor de boer ,wat fosfaatrechten betreft.
john 17 September 2018
kijk naar de mestafzetkosten.. zolang die niet op een normaal niveau zitten moet je geen verruiming van het aantal dieren willen hebben.

met de fosfaatrechten verkassen koeien uit de intensieve gebieden naar de extensieve gebieden waardoor straks alle koeien grondgebonden gehouden worden. Als alle latente hectares opgevuld zijn met koeien kan er alleen nog maar gegroeid worden met de aankoop van grond en dalen de fosfaatprijzen vanzelf.

Voor boeren in intensieve gebieden die willen stoppen staat er zo een mooie uitkoopsom betaald door de sector zelf klaar.

josef 19 September 2018
Delen de melkveehouders die omwille van deze regeling eerder gestopt zijn dan ook mee in deze nationale verevening. Ook door hen is het toch gelukt om onder het plafond te komen/blijven. Gelijke monniken, gelijke kappen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Analyse fosfaat

Fosfaathandel trekt aan, prijs dit jaar wel lager

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden