Shutterstock

Inside Voer

Heeft prijs van stro stijgende lijn ingezet?

19 September 2018 - Kimberly Bakker

De voermarkt bevindt zich in een lastige periode. Er is relatief weinig vraag vanuit de veehouders, maar ook het aanbod is niet altijd om over naar huis te schrijven. Daarbij lijkt het erop dat de prijs voor stro een stijgende lijn heeft ingezet. Welke prijs levert het op?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is rustig in de markt voor stro, toch laat de prijs een flinke stijging zien. Volgens de fouragehandelaren heeft dit enerzijds te maken met problemen in de transportcapaciteit. Er is volgens de handelaren een groot tekort in het transport, waardoor stro tegen hoge prijzen vervoerd wordt.

Anderzijds wordt dit veroorzaakt doordat Franse en Duitse leveranciers hun product vasthouden. Eerder werd er geroepen dat er voldoende stro is in Frankrijk, waardoor de prijs niet hoefde te stijgen. Echter, het aanbod droogt op en dat maakt dat leveranciers hun product vasthouden (in de hoop op hogere prijzen).

Het resulteert in een prijs van €145 per ton franco boerderij, wat een fikse stijging is ten opzichte van vorige week. Daarbij laten handelaren weten dat de Fransen en Duitsers nog hogere verwachtingen hebben van de prijs. "Hier en daar wordt zelfs geroepen dat de prijs boven die van vorig jaar uit gaat komen." Of dat ook echt waarheid wordt, zal de tijd ons leren.

Weidehooi op torenhoog niveau
Niet alleen de prijs van stro heeft een fikse stijging weggezet, want ook de prijs van weidehooi schiet naar een torenhoog niveau. De prijs komt deze week uit op €225 per ton franco boerderij, waar dat vorige week nog €200 per ton franco boerderij was. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er zeer weinig product beschikbaar is, terwijl de vraag constant blijft.

De prijs van bierbostel blijft deze week stabiel op €2,60 per procent droge stof. Er is meer aanbod, de levertijden bevinden zich weer op normale niveaus en de vraag is minimaal. Het resulteert deze week in een stabiele prijs, maar handelaren verwachten dat deze op korte termijn de daling in zal zetten.

 De prijs van weidehooi noteert fors boven vorig jaar.

Prijs voor snijmaïs blijft stabiel
Er is weinig handel in de markt voor snijmaïs, waardoor de prijs op €60 per ton franco boerderij blijft staan. Er worden tevens prijzen genoemd van €1,75 per procent droge stof. Opvallend is dat er wel behoorlijk wat aanbod beschikbaar is. De handelaren vragen zich af of dit in de komende weken voor dalende prijzen gaat zorgen.

Daarnaast laten diverse fouragehandelaren weten dat veel veehouders nog niet toe zijn aan het inslaan van snijmaïs. Dit omdat de oogst veel eerder was dan normaal, waardoor ze op dit moment nog met andere zaken bezig zijn (zoals het aankopen van fosfaatrechten).

Fikse stijging voor Engels raaigras
De markt voor Engels raaigras bleef de laatste weken stabiel rond de €140 per ton franco boerderij. Echter, afgelopen weken heeft deze prijs een fikse stijging neergezet. Het maakt dat de prijs deze week uitkomt op €160 per ton franco boerderij.

Daarbij is de markt voor kuilgras nog steeds afhankelijk van de kwaliteit. De prijs komt deze week uit op €50 per ton franco boerderij. Echter, de zeer goede kwaliteit kan soms ook voor €60 tot €70 per ton franco boerderij verhandeld worden, terwijl de mindere kwaliteit een onderkant kent van €40 per ton franco boerderij.

Aardappelproducten lastig te verkrijgen
Daarnaast laten de handelaren weten dat aardappelproducten lastig te krijgen zijn. Zo zijn de voeraardappelen uitverkocht op €40 per ton franco boerderij. Aardappelpersvezels zijn minimaal te krijgen, waardoor de prijs hoog ligt (€44 per ton franco boerderij). Aardappelsnippers gaan voor dezelfde prijs weg, maar daarvan is wel veel minder aanbod.

Tevens zijn roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd niet meer te krijgen. De prijs voor deze producten blijft staan op respectievelijk €150, €150 en €155 per ton franco boerderij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden