Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij

Minder gas van koeien, toch extra melk

19 September 2018 - Herma van den Pol - 4 reacties

Een grote toekomstige bedreiging voor de melkveehouderij is methaanuitstoot. Hoewel de discussie over de schade van het gas nog in volle gang is, worden de melkveehouders al wel met doelstellingen geconfronteerd. In België ontdekten ze dat sturen op methaan ook goed is voor de melkveehouder. 

Van een grassoort die de productie van methaan moet tegengaan tot verhandelbare emissierechten die gericht zijn op methaan. De sector worstelt met de methaanproductie en eisen die hieraan gesteld worden in het kader van het Klimaatakkoord. Uit Belgisch onderzoek blijkt nu dat de productie in Vlaanderen met 33% verminderd kan worden, zonder dat melkveehouders daar schade van ondervinden. 

Economische voordelen?
Met behulp van Europees geld onderzocht het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hoe methaanuitstoot verminderd kan worden. "Want, het heeft snel een positief effect heeft op het klimaat." Dat is iets wat ook nog eens belangrijke economische voordelen oplevert.

De eerste winst wordt gehaald door de koeien zo jong mogelijk te laten kalveren, omdat de uitstoot toeneemt als de vaars ouder wordt. Gaat de leeftijd terug van 26 naar 24 maanden, dan is dit goed voor een winst van 13%. Bij een vervroeging van 28 naar 22 maanden gaat het zelfs om een afname van 33%. Gebeurt dit in de gehele Vlaamse veestapel, dan gaat het al gauw om een winst van 3,1%. Per vaars betekent het een besparing van €124.

124

euro

winst per vaars door methaanreductie

Stap nummer 2 is om de melkproductie per koe te verhogen. Dit houdt in dat de methaanuitstoot toeneemt. Echter, wanneer dit wordt verdeeld over de extra liters melk, dan levert het onder de streep wel degelijk een besparing op. Zo levert een verhoging van 27 kilo naar 30 kilo een min op van 8,4%.

Wakkere melkveehouder
Een ander aandachtspunt is onder meer het verlagen van het gemiddelde vervangingspercentage, waardoor er minder jongvee gehouden hoeft te worden. Kortom: meer melk per koe, minder vervanging en een jongere afkalfleeftijd zijn goed voor 11,7% minder methaan per kilo melk. "Voor een wakkere melkveehouder levert werken aan een milieuvriendelijke productie dus ook nog aardig wat geld op", aldus de onderzoekers.

Als de samenstelling van het rantsoen wordt meegenomen (minder soja en meer bierbostel of koolzaadschroot, in combinatie met een middel dat de vorming van methaan remt), dan kan de winst op papier oplopen naar 34,5%. Het additief waar het ILVO naar verwijst, is dat van DSM. Echter, dat is nog niet op de markt.

De vraag is: wat kunnen het rantsoen en methaanremmend middel doen voor niet-lacterende koeien? Ook willen de Belgische onderzoekers nog verder gaan kijken naar de werking van bacteriën in de pens.

Te efficiënt zijn een nadeel
De denkwijzen zijn ook voor Nederlandse melkveehouders interessant; zeker wanneer de melkveehouders de productie willen handhaven zonder de klimaatdoelen te negeren. Ondertussen blijkt dat de opgave voor de sector in Nederland, die qua efficiënte hoog scoort in de Europese Unie, veel lastiger is dan voor een land waar nog verbeteringen plaats kunnen vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jeroen 20 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10879993/minder-gas-van-koeien-toch-extra-melk]Minder gas van koeien, toch extra melk[/url]
leuk verhaal, vooral voor de industrie... Als bioboer kan ik hier helemaal niks mee.
rick 20 September 2018
Dat snap ik want biologische koeien produceren geen methaan
P H H Kremer 20 September 2018
Oh nee Rick, de meeste methaan komt vrij bij afbraak van het organisch materiaal in de pens. Hieruit blijkt alweer dat de huidige landbouw waar verdringing van gras door brok dus beter is dan biologisch boeren.
Ard Eshuis 20 September 2018
Leuk! Staan allerlei dingen in die in NL als ongewenst beschouwd worden: Meer koolzaad en bierbostel voeren (hoog P gehalte), meer liters per koe, is zielig volgens de "kenners" hier, daarmee ook meer (eiwitrijk) krachtvoer, terwijl men naar meer grondgebonden melkveehouderij wil. En wat ik hier nog mis: Meer mais geeft ook minder methaanuitstoot, nou dat is helemaal vloeken in de (linkse) kerk!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Interview De Groot en Rats

Harder op de trom slaan voor belang zuivelsector

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden