Shutterstock

Inside Melk

Aantal slachtingen blijft opvallend hoog

21 September 2018 - Herma van den Pol

Het aantal koeien dat richting de slachterij gaat, blijft ook aan het begin van de maand september opvallend hoog. Al is de stijging wel tot staan gekomen. De prijs voor slachtkoeien is weer gestabiliseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste week van september komt het aantal slachtingen uit op 13.823 stuks. Het is een min van 472 stuks ten opzichte van 1 week eerder. Echter, het is wel een plus van 9.669 ten opzichte dezelfde week 1 jaar eerder. 

Hoge slachtcijfers zijn geen fenomeen, want het aantal slachtingen ligt al vanaf week 25 (op 2 weken na) ver boven de lijn van de voorgaande jaren. In de 2 weken dat dit niet het geval was, vond er onder meer onderhoud plaats, zo bleek uit commentaren uit het veld. 

6,2

procent

bedraagt de achterstand op 2017

Achterstand blijft
Tot week 36 werden er 455.040 runderen geslacht, waar dat vorig jaar in diezelfde periode op 484.883 slachtingen lag. Het betekent dat er een achterstand is van 6,2%. Het verschil met 2017 is dat het aantal slachtingen toentertijd in het derde kwartaal flink afnam, omdat de doelen van het fosfaatreductieplan waren behaald.

Dit jaar laten de fosfaatrechten zich gelden. Nu de prijs van de rechten sterk is opgelopen, bestaat de kans dat er dit jaar in het vierde kwartaal een stijging wordt gezien. Globaal geldt dat wie geen orde op zaken heeft extra koeien moet ruimen om de balans in de fosfaatproductie en rechten op orde te krijgen.

Een enkele prijsverhoging
Ondertussen blijft de prijs voor rundvlees, na een grote correctie enkele weken terug, de laatste weken behoorlijk stabiel. Daarmee bevindt deze zich tussen het niveau van 2016 en 2017. Alleen in Doetinchem werd in week 38 de onderkant van de prijsrange verhoogd.

Dat betekent dat onderkant uitkomt op €3,80 per kilo voor slachtkoeien U en een onderkant van €2,30 per kilo voor slachtkoeien P. Voor worstkoe klasse 1 staat de prijs op €1,70 tot €2,20 en worstkoe klasse 2 noteert €1,35 tot €1,60 per kilo.

De stabiele veeprijzen gaan aan de kalveren voorbij. Voor stierkalveren heeft de prijs kort, maar krachtig gepiekt. Het was echter geen houdbare prijs, waardoor deze nu terugzakt naar €100. Het is een prijs die sinds het begin van 2017 de bodem in de markt vormt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden